El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, considera "ridícul" començar a debatre sobre la pregunta que hauria de tenir un hipotètic referèndum d'autodeterminació vinculat a una reforma Constitucional, perquè "ni PP ni PSOE ni Ciutadans l'acceptaran".

"Francament em sembla senzillament ridícul debatre sobre la pregunta, quan les persones que estan disposades a governar a l'Estat i que compten amb suficients vots per fer-ho diuen que l'únic que els uneix és negar el referèndum", ha afirmat quan se li ha preguntat per la proposta que En Comú Podem ha fet arribar al PSC per convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Segons la seva opinió, obrir ara un debat sobre la pregunta "és una perversió dialèctica, ja que haurien de tornar a néixer Mariano Rajoy, Pedro Sánchez o Albert Rivera perquè poguessin acceptar el referèndum".

En aquest sentit, el republicà ha recordat que ERC ha demanat desenes de vegades fer un referèndum. "Som uns campions en això, i desenes de vegades ens han dit que no", ha insistit. Tardà ha posat com a exemple la reunió amb Pedro Sánchez, qui li va dir que "mai, mai i mai admetrà que Catalunya és una nació, perquè això implica reconèixer que té dret a un referèndum d'autodeterminació".

Per tot plegat, ha opinat que "no perdem el temps i prosseguim amb el procés constituent de la República catalana". Un camí on espera trobar "els companys de Catalunya Sí que es Pot i d'En Comú Podem".

Investidura

Pel que fa a les negociacions per investir un president espanyol, el portaveu republicà ha reconegut que "estem a quinze dies d'una hipotètica dissolució del Congrés i Senat", quan fins ara sempre s'havia mostrat convençut que hi hauria un pacte per la gran coalició.

"Som espectadors privilegiats, però no estem en les negociacions que encara hi ha, potser per això potser la nostra anàlisi no era del tot correcte", ha afegit abans de reiterar que ERC no assistirà a la ronda de contactes que ha convocat el Rei, "excepte que hi hagi una correcció del gest" del monarca "de no haver rebut la presidenta del Parlament".

Llista única

Tardà s'ha referit, també, a la decisió de les bases de l'Assemblea Nacional Catalana de no reclamar una "llista única" independentista si es repeteixen les eleccions generals. "No n'hem fet una valoració com a partit, però estem obligats a ser conseqüents amb el nostre criteri, si bé només obrirem el debat el dia que siguin convocades les eleccions", ha assenyalat.

Segons Tardà, encara que CDC i ERC van concórrer per separat a les eleccions de desembre "hem mantingut la unitat d'acció en allò que fa referència al procés" i "no crec que Francesc Homs tingui res a recriminar a ERC, ni nosaltres a ells".