ERC ha proposat la diputada Anna Caula com a vicepresidenta primera del Parlament, segons ha transcendit aquest vespre. 

Després de confirmar-se que Laura Borràs serà la nova presidenta del Parlament, es dona per fet que al PSC li correspondrà la vicepresidència segona, previsiblement amb Eva Granados.

Junts tindrà la secretaria primera amb Jaume Alonso Cuevillas mentre que ERC cedirà a la CUP la secretaria segona, amb Pau Juvillà. Amb aquest repartiment els grups independentistes tindrien ja garantida la majoria absoluta de la Mesa. L'advocat Jaume Alonso Cuevillas va ser un dels candidats que va recollir més suports a les primàries de Junts i va ocupar el número cinc de la llista per Barcelona. Aquesta setmana Cuevillas va renunciar al seu escó al Congrés per assumir l'acta de diputat al Parlament, com també ha fet Borràs.

Una altra secretaria seria per al socialista Ferran Pedret, mentre que la quarta no està clara.

El paper d'Artadi

L'aposta de Junts per situar Borràs com a presidenta del Parlament canvia el repartiment de papers dins la formació i projecta els focus com a peça clau del partit al nou Govern sobre Elsa Artadi. Aquest moviment de peces hauria estat un dels temes de debat a l'executiva.

L'acord per a la composició de la nova Mesa s'ha anunciat aquest matí. ERC ha confirmat que donaran suport a la proposta de JxCat. Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera ha deixat clar que el seu grup no votarà Borràs per la seva imputació per fraccionament de contractes mentre dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, però tampoc deixarà que la presidència quedi en mans del PSC. "El resultat del nostre vot sempre serà per garantir una majoria independentista i una presidència del Parlament independentista", ha assegurat Riera.

Quan demà es constitueixi la nova Mesa, Borràs en té prou amb el vot dels 32 diputats del seu grup i els 33 d'ERC per superar la candidata socialista en cas que la CUP, com ha anunciat, no obstaculitzi la seva designació i, per tant, s'abstingui.