Esquerra Republicana (ERC) discrepa de Convergència. Els republicans mantenen que si no hi ha pressupostos, el procés no queda "tocat", un argument que en canvi sostenen veus convergents com ara la consellera de Presidència, Neus Munté, el candidat de CDC al 26-J, Francesc Homs, o el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per pressionar la CUP i aconseguir la retirada de l'esmena a la totalitat. Això sí, ERC reconeix que si no s'aproven els comptes de 2016, "els coixinets grinyolaran una mica i no ajudaria a fer trempar la ciutadania, però això no vol dir que el procés estigui tocat". També avisen, però, que no tenir els pressupostos del 2017, sí que "seria letal".

En aquest sentit, en declaracions a El Nacional, el tàndem electoral d'ERC per a les eleccions generals, Gabriel Rufián i Joan Tardà, fan una crida a la negociació. "Puigdemont i Junqueras ho han d'intentar fins a l'últim moment i la CUP també ha de ser responsable", reclama el veterà diputat republicà. És més, el cap de llista apunta que "estem acostumats a negociar impossibles", i recorda les reunions maratonianes del mes de desembre que van acabar amb el pas al costat d'Artur Mas i la legislatura de Puigdemont-Junqueras.

Tanmateix, Rufián, encara confiat, creu que si la CUP ha donat suport als pressupostos de Colau-Collboni a Barcelona, "també recolzarà els comptes més socials de la història de Catalunya" perquè opina que prorrogar els comptes "seria eternitzar el procés". Ara bé, el número u de la candidatura també demana a JxSí que prengui consciencia i assumeixi "que no té les majories suficients per aprovar-los ell sol". Igualment, puntualitza que "si no hi hagués acord, s'ha de continuar". Unes paraules que Tardà referma amb el cap i amb un fil de veu: "sí, sí, s'ha de continuar". 

Fer el joc a la dreta

Malgrat que els republicans reconeixen la "dificultat" de la situació, es mostren confiats en l'acord. En aquest sentit, avisen que en cas de no haver-hi pressupostos, això seria "molt ben aprofitat per la dreta" per carregar contra el procés, posant en relleu la incapacitat de les forces independentistes per pactar els comptes, sens dubte, el projecte més important d'un govern durant l'any. Per tant, en aquest cas quedaria en entredit la capacitat de l'executiu català. Fins i tot, ERC creu que forces que "no estan del tot en contra del procés", com ara CSQP, aprofitarien aquest discurs. 

Eleccions?

Davant d'aquest bloqueig en els pressupostos i tenint en compte els precedents en la política catalana, sembla inevitable que l'amenaça d'unes eleccions anticipades es torni a posar sobre la taula. Legalment Puigdemont no pot convocar-les fins un any després de la darrera dissolució del Parlament, i això seria a partir del 4 d'agost, perquè Artur Mas va signar el decret el 3 d'agost de 2015. Preguntats per aquesta qüestió, Tardà és el primer a afirmar de manera contundent que "no n'hi haurà". És més, afirma que només es passaria de nou per les urnes si el president i el vicepresident "trenquessin la unitat d'acció".

"Si hi haguessin eleccions, és perquè Puigdemont i Junqueras s'han divorciat", sosté el diputat republicà. Ara bé, opina que això no passarà perquè ara per ara els dos no estan disposats segons ell a trencar el mandat democràtic que van rebre de les eleccions del 27 de setembre. "Aquesta és la idea més important", argumenta. 

D'altra banda, preguntat per les declaracions de Francesc Homs, que acusa ERC de no defensar prou els pressupostos, Tardà manté que només importa el que diguin Puigdemont i Junqueras perquè tot depèn d'ells. "Si no s'arronsen i continuen plegats, el procés avança", ha sentenciat. Per acabar afegint que "el soroll és soroll".