ERC ha amenaçat aquest dimecres el govern de Pedro Sánchez de no pactar el projecte de Pressupostos de l'Estat de 2019 si la fiscal general de l'Estat no retira l'acusació de delicte de rebel·lió contra els presos polítics. El diputat i portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha fet aquesta reclamació a la sessió de control a l'executiu espanyol al Congrés.

Tardà ha reclamat a Sánchez que insti la Fiscalia General de l'Estat a "retirar l'acusació de rebel·lió". Si no es retira, ha afirmat el portaveu d'ERC, no es podran aprovar els pressupostos. El diputat republicà ha advertit Sánchez que si no s'aposta pel diàleg i un referèndum avalat internacionalment, s'estarà condemnant els "representants legítims del poble català a decennis de presó" i ha dit que "mal va qui no pensa per l'endemà". 

 

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat novament la reclamació de l’independentisme de celebrar un referèndum pactat per superar el que el govern espanyol qualifica de “crisi catalana”, i ha reiterat la ja coneguda resposta: el seu govern aposta per la llei i el diàleg, res de referèndums.

El portaveu d’ERC li ha retret la posició hipòcrita del govern espanyol, que insta a dialogar però que exclou aquells catalans que són favorables a la independència.Tardà ha insistit que “res no es pot construir contra la voluntat de la meitat que són independentistes ni contra els que no ho són” i ha plantejat que l’única solució és fer un referèndum “al qual se sentin cridats tots els catalans”, avalat internacionalment.

Sánchez ha defensat que l’única opció és fer servir “la llei i el diàleg”. “Ho necessiten uns i altres en el seu territori”, ha asseverat. El president espanyol ha posat per davant dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre, els resultats de les eleccions del 21-D. Aquests són els resultats que compten, ha dit.

El president espanyol, amb l'argument de la necessitat de dialogar, ha aprofitat per retreure al bloc independentista "el tancament del Parlament", "han d'obrir el diàleg entre els catalans", ha dit.