L'estratègia de Pedro Sánchez pels pressupostos generals de l'Estat es manté, ara per ara, inalterable. L'objectiu és buscar una majoria àmplia i transversal, que vagi de Ciutadans al PNB o Esquerra Republicana. Durant la sessió de control d'aquest dimecres, tot i que ha admès que "no s'ha apartat de la fotografia de Colón", ha insistit a negociar amb la formació d'Inés Arrimadas. El mateix ha reclamat a Gabriel Rufián, a qui ha demanat "fer un esforç entre tots per superar la dialèctica ideològica". De res no ha servit que el diputat republicà li hagi estès la mà per pactar uns comptes sense Cs.

El portaveu d'ERC preguntava pels "retards i incompliments" de La Moncloa durant la crisi del coronavirus, i el president espanyol li ha posat les xifres de Catalunya: 669.000 treballadors "beneficiats pels ERTO", 247.000 autònoms que han rebut la prestació extraordinària, 6.505 llars que reben l’Ingrés Mínim Vital... "Aquesta és la resposta que hem donat amb els pressupostos de l'anterior administració. Imagini el que podríem fer amb uns pressupostos nous", ha assegurat Sánchez. És per això que ha "convidat" els republicans a "reflexionar" sobre això i sumar-se a la negociació dels pressupostos. Això sí, sense vetos. "Estem en una situació inèdita", ha justificat.

La resposta d'ERC ha estat la mà estesa, però per pactar uns pressupostos amb la majoria de la investidura, excloent Ciutadans de l'equació. Gabriel Rufián s'ha dirigit especialment a Unidas Podemos, perquè resisteixi les "pressions" i mantingui el veto a la formació d'Arrimadas. "Els demano que aguantin, i, si ho fan, nosaltres aguantarem", ha afirmat el portaveu republicà. Ha insistit en el seu missatge: “No és el mateix pactar els pressupostos amb ERC que fer-ho amb qui governa amb Ayuso a Madrid i amb Vox a Andalusia”.

Nou xoc amb el PP

Un cop més, Pedro Sánchez i Pablo Casado han tornat a exhibir les seves diferències. El president espanyol ha tornat a demanar-li "unitat" en va per aprovar els pressupostos que vehicularan els fons europeus, i per  renovar els òrgans institucionals caducats. "M’agradaria que rectifiqués, que bastís ponts i deixés renovar les institucions constitucionals”, ha dit dirigint-se a Casado. També ha rebatut el seu obstacle: la presència d'Unidas Podemos dins l'equació. "Podemos compleix la Constitució, i vostès no compleixen la Constitució", li ha etzibat el dirigent socialista.

Però ha estat un diàleg de sords. El cap de l'oposició li ha reclamat que demani "disculpes" a tots els espanyols i que accepti la seva mà estesa per actuar contra l'independentisme o signar pactes d'Estat en sanitat o ocupació. “Quan vulgui fer alguna cosa pels espanyols, ens tindrà al seu costat; mentre segueixi perjudicant-los, ens tindrà al davant”, ha conclòs.