ERC, EH-Bildu i el BNG han presentat aquest divendres a Santiago de Compostel·la la candidatura 'Ara Repúbliques', la coalició electoral amb la qual els tres partits es presentarà a les eleccions europees del proper mes de maig. Segons han explicat els representants dels tres partits, la candidatura té com a objectiu "la defensa de les llibertats, els drets nacionals i socials dels pobles, i la lluita contra la involució democràtica de l’Estat espanyol".

En la presentació hi ha participat la número dos de la candidatura, Diana Riba, i esposa de Raül Romeva, que ha denunciat que el cap de llista, Oriol Junqueras, no pogués estar present a l'acte degut a la seva situació de presó. En aquest sentit, ha lamentat que tant ell com la resta de presos estiguin empresonats "perquè han renunciat a fer política". "Fer un referèndum no és un delicte, manifestar-se no és fer un alçament, protestar no és fer un tumult, i votar en un referèndum no és il·legal", ha afirmat en aquest sentit. 

Riba també ha aprofitat l'acte per defensar la importància de les eleccions europees del proper mes de maig, que ha assegurat que versaran sobre dues alternatives "el populisme autoritari o l'esquerra transformadora" i ha erigit la seva candidatura com "la dels veritables europeus i republicans de Catalunya, del País Valencià, les Illes Balears, Galícia, Euskadi, Navarra, però també dels d'Andalusia, les Canàries, Múrcia, i Castella".

L’acte també ha comptat amb la participació del candidat d'EH-Bildu Josu Juaristi i la del BNG Ana Miranda, a més de la de la portaveu del BNG, Ana Pontón, i la de l'escriptor i intel·lectual Suso de Toro, que ha obert l'acte amb una intervenció en defensa dels drets i llibertats dels pobles en un context estatal i europeu d'involució democràtica.