El govern espanyol haurà de donar explicacions al Congrés dels Diputats per les llargues cues que es registren al control de passaports de l’Aeroport del Prat. ERC ha canviat la preguntes que dirigirà aquest dimecres al president del govern espanyol durant la sessió de control de la cambra, mentre que el PDeCAT ha demanat les compareixences urgents dels ministres d’Interior i de Foment a les seves respectives comissions. Per la seva part, el Grup Socialista ha registrat una bateria de preguntes sobre aquesta mateixa qüestió.

Els republicans han retirat la pregunta que tenien preparada per a Mariano Rajoy sobre la resposta que el govern espanyol tenia plantejada per la compra de les urnes que han de fer possible el referèndum per part del govern de la Generalitat. L’han substituït per una altra pregunta sobre si Rajoy té “alguna cosa a dir a les milers de persones que han fet cua al control de passaports de l’Aeroport de Barcelona.

El portaveu adjunt d’ERC, Joan Tardà, ha acusat l’administració de ser “incapaç” de resoldre les cues que es produeixen quan aterren avions de fora del territori Shengen. “És vergonyós que l’administració no sàpiga resoldre un problema que és estrictament logístic”, ha dit en declaracions al Congrés dels Diputats.

El portaveu adjunt del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha recordat que els controls de l’aeroport del Prat estan “absolutament col·lapsats”, un fet que “no és aïllat” i que ha portat la seva formació a demanar la compareixença urgent dels ministres de l’Interior i de Foment al Congrés dels Diputats davant la “preocupació” a Catalunya pel “gran caos” a l’Aeroport a l’inici de la temporada turística. Tardà ha advertit que si no prosperen les compareixences en comissió la seva formació portarà la qüestió al ple del Congrés la pròxima setmana

El diputat del PSC José Zaragoza també ha registrat una bateria de preguntes per escrit al govern espanyol sobre aquesta qüestió. Entre altres, els socialistes demanen al govern espanyol si ha activat alguna mesura per “evitar el caos” a l’Aeroport de Barcelona, quines mesures i com valora les mesures sol·licitades pel delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, després del “caos”. “No les podrien haver pres abans?” pregunta Zaragoza. 

D'altra banda, l'eurodiputat independent pel PDeCat, Ramon Tremosa, ha presentat una denúncia a la Comissió Europea per aquest mateix tema.

El PDeCAT sí que preguntarà pel referèndum

Qui sí portarà el referèndum català en el ple d'aquest dimecres serà el PDeCAT a través d'una interpel·lació que ja va voler plantejar la setmana passada a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, però que va ajornar a aquesta sessió davant l'absència de la 'número dos' de l'Executiu.

Amb aquesta iniciativa, que duu la signatura del portaveu adjunt del PDeCAT, Jordi Xuclà, la formació sobiranista pretén que Sáenz de Santamaría valori els resultats de l'anomenada operació diàleg que va activar fa sis mesos.

En el text de la interpel·lació, el PDeCAT certifica el "fracàs" d'aquesta operació, i censura la "nul·la voluntat" del Gabinet Rajoy de dialogar sobre el referèndum i el "reiterat incompliment" de les sentències del Tribunal Constitucional en assumptes de repartiment competencial i de l'execució de diferents partides pressupostàries a Catalunya.