El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha dit a Junts per Catalunya que "hi ha el deure de concretar propostes" sobre la investidura, a les quals els republicans hauran de donar resposta, i ha afegit que "això no pot trigar perquè el calendari estreny". En una entrevista a l'ACN, Sabrià s'ha mostrat convençut que hi haurà un acord i ha apuntat que tots comparteixen el punt d'inici de la negociació: "El candidat està clar que és Carles Puigdemont".

Així, ha tornat a tancar el debat sobre si ERC té un pla B a la investidura: "Només hi ha un pla, el pla es diu Puigdemont". D'altra banda, ha afirmat que se sabia que un acord amb l'Estat perquè el candidat de JuntsXCat pugui tornar és "molt complex" i "no tindrà recorregut" per la qual cosa hauran de buscar "altres" opcions. En aquest sentit, ha insistit que cal que JuntsXCat "posi sobre la taula quina és la seva proposta per fer-ho efectiu" i ha descartat la repetició d'eleccions.

Sabrià ha insistit que ERC treballa "amb un sol pla" que és el d'investir el candidat de Junts per Catalunya, ja que va ser qui va obtenir més vots en les eleccions del 21 de desembre d'entre les candidatures independentistes. El republicà ha valorat que és "molt bo" que les dues parts —ERC i JuntsXCat— coincideixin en aquest punt com a punt de partida de les negociacions, que ha qualificat de "preliminars", i ha esperat que la CUP "també ho vegi així". Ara per ara, els republicans estan "a l'espera" que els concretin la proposta per poder fer aquesta investidura.

Després que JuntsXCat hagi alertat en un document que l'Estat vol enfrontar les dues formacions, Sabrià ha coincidit a apuntar que l'Estat "buscarà l'enfrontament" i ha dit que no poden deixar que això passi. Ha recordat que ERC ja ha manifestat que vol continuar treballant "conjuntament" i s'ha mostrat a favor d'"evitar enfrontaments". Segons el portaveu el que hi poden haver són "debats i petites dificultats" i ha recordat que a ERC "sempre li toca fer de xarnera i intentar trobar acord entre els dos extrems". 

El portaveu d'ERC ha descartat també l'opció que l'Estat espanyol assoleixi un acord amb Junts per Catalunya per tal que Puigdemont pugui tornar a Catalunya, ja que "entranya moltes dificultats". El republicà ha dit que després del resultat electoral en què l'independentisme ha revalidat la majoria parlamentària, el "normal" seria encetar una mesa política "per discutir l'excarceració i la tornada dels que són a Brussel·les" i ha afirmat que és lamentable que no sigui així però que no els sorprèn venint de l'Estat espanyol. "Tots donem per descomptat que no tindrà recorregut (la proposta de pacte amb l'Estat) i s'hauran de buscar altres, que segur que en trobaran", ha apuntat. 

Pel que fa al debat sobre si la investidura de Puigdemont podria ser telemàtica, el portaveu republicà ha apuntat a les circumstàncies "excepcionals" que es viuen i que afavoreixen que hi hagi "molts rumors" sobre les opcions possibles però ha assegurat que ara per ara no és una proposta que tinguin oficialment sobre la taula. Des d'ERC estan "disposats a avaluar qualsevol proposta" però ha apuntat que ho faran "quan sigui una proposta" i no una mera hipòtesi. 

En tot cas, la negociació s'ha de desencallar abans del 17 de gener, dia marcat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per celebrar el ple de constitució del Parlament. El portaveu reconeix que hi ha "certa pressa" en un calendari que no controlen però ha afirmat que estarà "tot a punt" per aquell dia. I en aquest tot a punt, Sabrià no només inclou un acord sobre la investidura sinó que creu que s'hauria de treballar tot "conjuntament". 

En el seu convenciment sobre que s'assolirà un acord ha descartat també la repetició d'eleccions. Entre d'altres, ha dit que cada dia d'aplicació del 155 es posa en dificultat les institucions catalanes i suposa tenir menys recursos per a la ciutadania, posant com a exemple la retallada de 780 milions d'euros anunciada pel govern espanyol. "Segur que tots ho veurem igual i trobarem la solució a la investidura i podrem defensar les institucions des de les institucions", ha manifestat. Ha afegit que després d'haver repetit la majoria independentista en un context com les eleccions del 21-D, l'independentisme té una "oportunitat" que s'ha d'"aprofitar". 

No posar en risc la majoria independentista

Un altre dels debats sobre la taula és què han de fer els diputats electes que estan a la presó – Joaquim Forn i Jordi Sànchez- i els que es troben a Bèlgica –Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí-. El republicà ha asseverat que es faci el que es faci no es pot "posar en risc" la majoria parlamentària i s'ha limitat a indicar que sobre diputats a la presó hi ha "experiències" de participació. 

"Prendrem la millor decisió pel país, això no va tant de persones com de continuar tirant endavant el país", ha declarat, al temps que ha apuntat que encara no hi ha cap decisió presa al respecte.