Els eurodiputats d’Esquerra Republicana (ERC) Jordi Solé i Diana Riba han enviat una pregunta per escrit a la Comissió Europea sobre el cas Castor. En concret, volen saber si és legal traslladar als contribuents les pèrdues del projecte Castor, com a inversió privada fallida, és compatible amb les normes europees del mercat intern i la protecció dels consumidors.

Els eurodiputats han traslladat la qüestió arran de la sentència del Tribunal Suprem que obliga l’Estat espanyol a pagar als bancs els 1.350 milions d’euros que van prestar per finançar la indemnització del fracassat magatzem de gas submarí del projecte Castor.

Projecte privat amb bons europeus

Els eurodiputats al·leguen que aquesta sentència implica que "sigui l’Estat, i en última instància els contribuents, qui hagin d’assumir les pèrdues d’una inversió privada perjudicial per al medi ambient i la gent que hi viu a prop", es detalla en un comunicat d'ERC. 

El projecte Castor, recorden els eurodiputats, es va finançar amb una emissió de bons patrocinada pel Banc Europeu d’Inversions. Finalment, va ser clausurat abans de posar-se en marxa, ja que va generar una onada sísmica de centenars de terratrèmols.

"Socialitzar les pèrdues d'inversions privades fallides, que a més a més van en contra dels objectius del Pacte Verd Europeu, és un autèntic disbarat. La legislació europea no hauria de permetre que els consumidors acabin pagant fracassos d'inversions privades", ha declarat Solé.

Per la seva part, Riba ha lamentat que la construcció d'aquest dipòsit de gas natural "l'únic que ha produït són terratrèmols i unes pèrdues milionàries que volen que assumim la ciutadania". Així mateix, ha afegit: "Castor és la història d'una gran estafa que avui tornem a denunciar".