De ‘Fem República’ a ‘Ara, la República Catalana’. La direcció d’ERC ha acceptat una esmena del sector més crític per canviar el títol de la ponència estratègica, que s’està discutint aquest cap de setmana a l’Hospitalet de Llobregat. Així s’ha transaccionat. D’aquesta manera, es dota de més significat i vigència la proclamació d’independència del passat 27 d’octubre.

El títol transaccionat ha comptat amb el suport de diverses assemblees territorials, com és el cas de Barcelona, el Penedès o la Catalunya Central. Era una de les esmenes amb més possibilitats de prosperar.

Esquerra Republicana celebra aquest cap de setmana la seva conferència nacional a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, on es discutirà la ponència estratègica de la formació. El debat és viu i s’han presentat més de 1.400 esmenes. La cita està marcada pel pragmatisme que han adoptat els republicans des de l’1-O, com a conseqüència de la repressió.

En el seu discurs inaugural, la portaveu Marta Vilalta ha defensat el contingut de la ponència, assegurant que el camí ara passa per la negociació amb l’Estat espanyol i la mediació internacional. “Estem en la fase del republicanisme, l’autonomisme ja l’hem superat”, ha assenyalat.

En aquest sentit, ha defensat que la República “l’aconseguirem fer real fent efectiu el dret a l’autodeterminació, a través d’un escenari de negociació amb l’Estat i de mediació internacional”. No obstant això, també s’ha compromès a “fer real la República” i a “no renunciar a cap via pacífica i democràtica”, a practicar “la desobediència civil si s’escau”.