Passades les eleccions, ERC torna a treballar en l'actualització interna del partit. Després que els republicans escollissin la nova direcció, comandada de nou per Oriol Junqueras i Marta Rovira, ara es preparen per afrontar el nou congrés del partit que tindrà lloc a finals de desembre. En aquesta lògica, la direcció ha fet arribar a la militància una proposta de ponència política, i ara s'obre un període d'esmenes. 

La proposta de direcció reitera la seva aposta pel diàleg i per seguir avançant cap a "àmplies majories", consolidant així el seu gir estratègic dels últims dos anys, i també defensa la celebració d'un referèndum d'autodeterminació com a "solució democràtica" al conflicte. Per arribar-hi senyala tres vies. La primera, com no podia ser d'altra manera, és la "via pactada i negociada amb l'Estat" que, tot i reconèixer que "ara per ara és impossible, ateses les reiterades negatives de l'Estat", defensen que no hi poden "renunciar" i fan una nova aposta pel "diàleg" i la negociació".

 

Com a segona opció, els republicans parlen d'una via per "forçar la convocatòria del referèndum". Per aconseguir que l'Estat "no tingui cap altra alternativa que avenir-se a pactar", la direcció aposta per fer-ho a través de "la mobilització constant, les accions de desobediència civil i de lluita no violenta, l'enfortiment de les institucions catalanes i l'avenç reiterat a les urnes, la generació de grans consensos i les complicitats i avals internacionals".

Finalment, en el tercer punt, i malgrat reiterar en el text que la prioritat és "la via acordada", també defensen que no poden "descartar mai la via de tornar-ho a fer, si pot ser acompanyats de complicitats internacionals, però independentment de l'existència de l'acord amb l'Estat". "Si treballem per generar les condicions per fer un referèndum, en la lògica d’enfortir-nos i preparar-nos per fer-lo inevitable, però malgrat això l’Estat és incapaç de moure’s ni un mil·límetre, és possible que aconseguim uns suports, unes majories i una força interna i externa que es permetin convocar un nou referèndum", afegeixen en aquest sentit. 

Diferències respecte al 2015 i 2018

Amb aquest nou text, el partit camina cap a la consolidació del gir estratègic de la formació cap al diàleg. Un cop passada la DUI i l'inici de la repressió, la direcció vol intentar fer compatible la confrontació amb l'Estat i la desobediència civil amb la seva aposta ferma pel diàleg, tal com es pot apreciar en aquesta nova ponència.

Després que en el congrés del partit de l'any 2015 es fes una aposta clara per la unilateralitat com a via per arribar a la independència, l'any 2018 ja es va celebrar una conferència nacional en la qual es començava a prioritzar el diàleg, tot i no descartar encara la unilateralitat, i ara tampoc es descarta però es refreda una mica més. L'any 2018 el text no tancava la porta a una nova DUI, en cas que l'Estat no volgués negociar, mentre que ara sí que es parla d'un referèndum no acordat però no explícitament d'una declaració d'independència. 

Fonts del partit, però, neguen que es descarti la DUI i asseguren que la tercera via és un referèndum no acordat que s'hauria d'aplicar.