Només queda una setmana per a les eleccions generals del 26-J i ERC ja ha deixat clar quina és la seva condició per facilitar un govern, sempre d'esquerres, a l'Estat espanyol. Una condició que ha enviat el número 2 d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, directament a només un candidat: el líder de Podemos, Pablo Iglesias.

"Pablo, si vols ser investit i vols ser president d'Espanya amb els vots dels republicans, ja ho saps, has de convocar un referèndum a l’escocesa, independència sí o no, en el termini d'un any", ha clamat des de Granollers. Esquerra Republicana sempre ha defensat aquest posicionament, fins i tot quan Pedro Sánchez va intentar formar govern.

El matís, però, ara és diferent, si com auguren les enquestes Podemos aconsegueixi fer el sorpasso als socialistes i queda com a segona força. És en aquest punt, on els vots independentistes podrien tenir la clau de volta per facilitar la formació d'un govern d'esquerres a l'Estat espanyol. Per això, Tardà ha volgut ser molt clar, dirigint-se directament a Iglesias.  

"Si no hi ha referèndum a l’escocesa, no investirem cap govern, perquè no seria d’esquerres, sinó de la vella política", ha exclamat. Moment que ha aprofitat per dirigir-se de nou al líder de Podemos, però directament en castellà: "Si quieres enterrar la vieja política, ya lo sabes, referèndum a la escocesa en el plazo de un año". Ara bé, l'històric dirigent republicà ha insistit que no renunciaran al projecte independentista que viu Catalunya perquè "tenim un compromís".