La derogació del delicte de sedició a canvi de modificar el Codi Penal i incloure els desordres públics agreujats porta cua. Des d’Esquerra Republicana es ven com a una victòria, i des de Junts es ven com una renúncia per part dels republicans. Així ho han manifestat aquest dimarts els portaveus de les dues formacions independentistes al Congrés dels Diputats. Mentre que Míriam Nogueras, de Junts, ha criticat ERC per “haver acceptat una contrapartida que limita els drets fonamentals”, el republicà Gabriel Rufián ha assenyalat que al PSOE no se’l pot guanyar “per 5 a 0”.

“Fins a un cert punt podem entendre que Esquerra Republicana hagi renunciat a continuar lluitant per la independència, però no podem entendre que com a contrapartida hagi acceptat limitar encara més els drets fonamentals”, ha manifestat Nogueras, a més de nodrir el seu argument recordant que així ho han denunciat ja algunes associacions defensores dels drets civils. Segons la líder de Junts a la cambra baixa, amb la modificació del Codi Penal “no només es limiten els drets dels que lluiten contra la independència, sinó dels que també volem defensar drets fonamentals”; cosa que, a parer seu, fa recordar “d’aquells moments tan foscos d’Espanya en els que imperava la por”.

Gabriel Rufián, d’altra banda, ha insistit que aquesta modificació del Codi Penal “no és bona només pels independentistes, sinó també per a tots els demòcrates”. “Nosaltres no podem canviar els jutges, però sí les lleis”, ha afegit. Així mateix, Rufián ha assenyalat que al PSOE no se’l pot “guanyar per 5 a 0”, tot i reiterar que la seva formació “respecta” el posicionament de plataformes civils, a més de recalcar que el mateix Rufián no és “sospitós de no ser pròxim ideològicament a totes elles”. Rufián també ha lamentat que Junts per Catalunya no hagi format part de la negociació per derogar el delicte de sedició: “Si la meitat de l’independentisme ha aconseguit això, imaginin què hagués aconseguit la seva totalitat”.

La reforma de la malversació

Tots dos portaveus s’han pronunciat també sobre l’altre debat que impera aquests dies: el de reformar el delicte de malversació a través d’esmenes a la proposta de llei que han presentat el PSOE i Unidas Podemos. Rufián, a més d'admetre que ja existeixen converses amb el govern espanyol sobre aquest tema, ha assenyalat que cal ser “quirúrgic” en les esmenes presentades i “ha d’anar lligat al que significa la sedició”; i ha hagut de respondre a una comparació entre l’Operació Kitchen i el Procés, en la qual en cap de les dues hi havia la intenció d’embutxacar-se diners però en només una d’elles existeix corrupció.

Nogueras, per la seva banda, ha assenyalat que la seva formació està “preocupada” per si la modificació del delicte de malversació “acaba agreujant encara més les seves penes”. Ha reconegut que es tracta d’un tema “complicat” i també ha deixat clar que per a Junts per Catalunya no és el mateix la malversació en la qual algú s’embutxaca uns diners que en la que no es produeix aquest fet.