ERC no reconeix al Rei i, per aquest motiu, no assistirà a l'acte d'obertura de la XVI legislatura del Congrés que presidirà el monarca i que previsiblement tindrà lloc el 3 de febrer, el primer dia hàbil del període de sessions. Els republicans ja van plantar l'actual cap de l'Estat el novembre de 2016, quan Felip VI es va estrenar en un acte d'aquestes característiques. En aquella ocasió, l'aleshores PDeCAT sí que hi va assistir. 

Fonts republicanes asseguren que no reconeixen com a "interlocutor vàlid" a Felip VI pel discurs del 3 d'octubre de 2017 legitimant la violència policial contra els votants del referèndum i pel fet que es negués a rebre l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'any 2016. De fet, des d'aquella ocasió els republicans no participen en les rondes de consulta convocades pel monarca per designar candidat a la presidència del Govern espanyol. 

També la CUP, que s'estrena per primera vegada a la cambra espanyola, ha anunciat ja que no tenen intenció d'assistir-hi. Està per veure què fa JxCat, que sí que va assistir-hi l'any 2016 –encara que sota una altra marca–, i no ha deixat en cap moment de participar en les rondes de consultes a la Zarzuela.