ERC ha exigit una altra vegada un "pla de rescat" al govern espanyol del PSOE i Unidas Podemos per a tots els sectors afectats per les restriccions en el marc de la pandèmia de la Covid-19. Així ho ha demanat la secretària adjunta del partit, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a l'executiva celebrada aquest dilluns.

"Volem denunciar que l'Estat està deixant tirada la gent d'aquest país i els sectors que més pateixen. Tornem a demanar un pla de rescat per part de l'Estat. Ho estan fent tots els països del nostre voltant, menys l'estat espanyol. No parlem només del 2021, parlem de l'ara i l'aquí", ha carregat.

En aquest sentit, Vilalta ha reiterat el compromís que diu que té ERC amb la independència de Catalunya perquè "només amb els recursos i les competències d'un Estat serem capaços d'ajudar la gent com es mereix". "Per això estem compromesos a fer la independència el més aviat possible", ha insistit.

Encerts i errors del Govern

La dirigent republicana ha volgut recordar totes les mesures "exitoses" del Govern i ha assegurat que "les mesures comencen a donar bons resultats". "Catalunya comença a respirar des del punt de vista sanitari", ha dit, tot afegint que "s'estan salvant vides". Tanmateix, Vilalta ha advertit que "encara que les mesures es puguin anar relaxant i el Govern estigui preparant el pla de desescalada, cal actuar amb la mateixa responsabilitat".

Vilalta també ha esmentat la gestió a les escoles, que "són espais segurs", "l'increment dels recursos de rastreig i de llits d'UCI", la "mobilització de 300 milions d'euros per ajudar els sectors afectats" i "la reducció de l'IRPF per a la gent que està cobrant els ERTO". "Tenim els recursos que tenim, per això sempre ens semblarà tot insuficient. Els recursos sempre seran insuficients. Qui té la capacitat de mobilitzar els recursos, que és l'Estat, no ho està fent, i no sabem per què", ha criticat.

La republicana ha volgut "fer autocrítica" i ha reconegut que "hi ha coses que no han sortit bé", en clara referència al col·lapse que van patir la setmana passada els autònoms que optaven als ajuts que la Generalitat va posar a la seva disposició.

Pressupostos espanyols

Preguntada pels pressupostos espanyols, Vilalta no ha avançat cap novetat ni cap esmena que pugui presentar el grup parlamentari al Congrés i ha volgut recentrar el focus a "l'aquí i l'ara". "Abans del 2021 hi ha el 2020,  perquè és ara que tenim les emergències de com ajudem els sectors afectats".

"Si no salvem les pimes ara, el 2021 serà massa tard. Per això fem l'exigència a l'Estat. Tots els governs de la resta de països estan posant diners per ajudar els sectors afectats", ha reiterat. Vilalta, però, no ha concretat si el suport d'ERC serà més difícil d'aconseguir per a la Moncloa si aquesta desatén el pla de rescat que demanen.

La resposta a Guerra

Responent les declaracions de l'exministre Alfonso Guerra, que ha dit que s'està perseguint el castellà a Catalunya comparant-ho amb la política de persecució del català que va fer el règim franquista​, Vilalta les ha condemnat. "El que fa l'independentisme és defensar la llengua pròpia de Catalunya que és el català, i és la llengua perseguida. Això no va contra res ni contra ningú. Va de defensar la llengua que és l'eina de cohesió i vertebració de la societat", ha reivindicat.