D'ençà que va començar la campanya electoral que ERC no para de perdre votants cap a la candidatura de Junts per Catalunya, i això que ERC té un marc electoral que el beneficia: el 155. Aquesta campanya electoral està emmarcada per la repressió i l'actuació del 155. En aquest sentit, seguint l'opinió majoritària dels catalans, qui més es posicioni en contra, més probabilitats té de recollir vot. Per aquest motiu, en Carles Puigdemont ha aconseguit monopolitzar aquesta tendència, mentre que el PP, principal executor del 155, n'és el més perjudicat. Aquesta realitat potser no ha estat analitzada per Mariano Rajoy, ja que sembla que comença a tutelar al candidat Albiol, pensant que el problema de la seva campanya és el candidat i no pas el rebuig dels catalans al 155.

Tornant a ERC, com és possible que Junts per Catalunya es beneficiï d'un marc favorable de campanya, i ERC no? La diferència està en els líders, un és a la presó i l'altre pot, encara que a l'exili, fer més per la campanya.

Amb el líder a la presó, ERC ho té una mica més complicat que els altres per aconseguir vots en campanya

Era evident que aquestes eleccions forçades pel PP només podien beneficiar els independentistes. És per aquest motiu que hi ha hagut força cura per neutralitzar altres variables de la campanya electoral i compensar aquest marc favorable, d'aquí la parcialitat de la Junta Electoral, la desproporció de l'actuació de l'Estat i la censura als mitjans de comunicació. Per tant, amb el líder a la presó, ERC ho té una mica més complicat que els altres per aconseguir vots en campanya.

Però no ho té del tot perdut. Hi ha dos elements amb els quals pot jugar: un és l'efecte del carro guanyador (bandwagon) i l'altre la polarització en campanya.

Si ERC vol guanyar vots aquesta última setmana de campanya, cal abandonar la queixa que tenen el líder a la presó. Ho sap tothom. Cal apel·lar al vot útil, ja que encara lideren les enquestes. Són el vot útil i de fet és així, perquè si el vot independentista es reparteix, Cs podria quedar en vots per sobre de la primera força independentista. Si ERC no es tanca a restaurar l'anterior govern i, alhora, pregona que és vot útil, és molt probable que recuperi vot perdut.

Si no interpel·la a la CUP i utilitza el relat del carro guanyador contra Cs, ERC podria capgirar la tendència de les enquestes en una setmana

ERC no pot oblidar que el vot que perd és per la figura de Carles Puigdemont. Per tant, negar-se a investir Puigdemont encara accentua més la pèrdua. A més a més, si es passa la campanya queixant-se (encara que tingui raó), que no competeix en igualtat de condicions, la imatge que dona no és d'un partit guanyador. En canvi, Junts per Catalunya sí que fa ara mateix un discurs de guanyador, de resistència, de concentrar el vot, de fer valer la legitimitat popular. Si ERC vol competir amb tot plegat, ha de polaritzar amb Cs i arrossegar els votants amb l'efecte del carro guanyador.

Finalment, la CUP és l'altre element del panorama electoral que afecta les esquerres catalanes, molt en concret a ERC. L'èxit de la CUP està en el seu actual discurs: segueix la unilateralitat. ERC no pot competir amb aquest discurs ara mateix per motius que tothom sap [autocensura], però sí que pot obviar-ho. El problema de la CUP és de visibilitat, per aquest motiu l'actuació de l'Estat és de censura i demonització, que ningú escolti l'opinió de la CUP i que tothom senti què opinen els altres de la CUP. Per aquest motiu, la CUP no té un problema de discurs, té un problema de visibilitat del que ERC se'n pot beneficiar. Si no interpel·la la CUP i utilitza el relat del carro guanyador contra Cs, ERC podria capgirar la tendència de les enquestes en una setmana.