Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa i Jordi Solé han denunicat que el govern de Pedro Sánchez "veta" l'ús del català a l'Eurocambra amb una "falsa excusa" sobre les despeses de traducció. En declaracions a l'ACN, tots dos han negat que els costos per parlar al Plenari "siguin elevats". Segons Tremosa, "el cost seria 0" perquè "la meitat de la cabina de traducció espanyola és fluent en català". Per això, l'eurodiputat independent del PDeCAT ha criticat l'executiu socialista per prendre una "decisió franquista" vetant l'ús del català al Parlament Europeu.

Per la seva banda, l'eurodiputat d'ERC ha lamentat "la manca de voluntat política dels governs espanyols" perquè el català es pugui utilitzar "de manera normal" a l'Eurocambra. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta és "una demanda compartida de tots els eurodiputats catalans", emfatitzant que també ho ha sigut del Partit Socialista de Catalunya.

El govern espanyol ha decidit no demanar al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que permeti l’ús del català a la cambra, segons recull una resposta per escrit que l’executiu de Pedro Sánchez ha enviat al diputat d’En Comú Podem Jaume Moya. Ho justifica pel fet que malgrat que les institucions europees mantenen en general “una actitud oberta cap a les llengües regionals”, sempre han considerat “inviable” que aquestes llengües tinguin presència a tots els organismes “per l’elevat cost que suposaria”.