En un gir sorprenent dels esdeveniments, una aliança a tres bandes entre ERC, PDeCAT i el grup independent Despertem Poble ha aconseguit desplaçar al fins ara alcalde Josep Andreu, qui ocupava el càrrec des de feia 16 anys. L'acord per governar el municipi durant els pròxims quatre anys s'ha anunciat aquest divendres a última hora de la nit a través de les xarxes socials. Els tres actors polítics faran una roda de premsa dimarts per revelar els detalls de la coalició que formarà el nou executiu.

Josep Andreu ha estat al capdavant de Montblanc durant 16 anys, inicialment amb ERC i més recentment amb Junts. En les eleccions locals celebrades el 28 de maig, Andreu va obtenir novament la victòria electoral, amb 1.214 vots (35,92% del total) i cinc regidors, però finalment aquests bons resultats no han estat suficient per mantenir l'alcaldia, que passarà a mans de la coalició formada per ERC, el PDeCAT i els independents.

No obstant això, la força combinada d'ERC, PDECat i els candidats independents ha aconseguit ara un total de set regidors, una majoria que els permetrà dur a terme una agenda de governança sòlida durant el seu mandat. Els detalls de l'acord de coalició encara no s'han revelat, la qual cosa deixa els residents de Montblanc expectants, a l'espera de la roda de premsa on el nou executiu presentarà els seus plans i prioritats polítiques per al municipi. Aquest canvi polític inesperat assenyala una nova era per a Montblanc, ja que l'alcalde, amb una llarga trajectòria, és reemplaçat per una aliança multipartidista. A mesura que l'administració entrant es prepara per assumir el càrrec, els ciutadans de Montblanc observaran de prop com la nova coalició treballa junta per abordar els reptes i oportunitats importants que es presenten per al seu municipi.

Els resultats de les eleccions del 28M a Montblanc

En les recents eleccions municipals, Montblanc Progressa, afiliat a Junts, va ser el partit més votat amb cinc dels tretze regidors del consistori. Josep Andreu, candidat de la formació i històric alcalde del municipi, va obtenir el suport del 35,9% dels residents de Montblanc. Tot i guanyar les eleccions, el seu grup municipal tindrà dos representants menys. Junts per Montblanc, ara afiliat a PDeCAT i liderat per Marc Vinya, ha perdut dos regidors respecte al 2019, però serà la segona força a l'Ajuntament. Esquerra Montblanc, amb Oriol Pallissó com a cap de llista, és la tercera formació més votada, amb el 19,6% dels vots i tres regidors, quatre menys que abans. El quart lloc en el consistori és per Despertem, Poble-FIC. Amb Ramon de Domingo al capdavant, el partit va aconseguir el 12,5% dels vots i un regidor, un més que el 2019. Juanma Cabello completa la llista dels tretze regidors que conformaran el nou plenari municipal de Montblanc. El seu partit, el Partit dels Socialistes de Catalunya, va aconseguir el 8,4% dels suports.