Els eurodiputats d'ERC i el PDECAT han assegurat aquest dimarts a tot el Parlament Europeu que la condemna a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega pel 9-N és “vergonyosa i antidemocràtica”. En un correu electrònic dirigit a la resta d’eurodiputats, els catalans Ramon Tremosa (PDECAT), Josep-Maria Terricabras (ERC) i Jordi Solé (ERC) han assegurat que la sentència “no aturarà la voluntat del poble català d’expressar-se a les urnes”.

“De nou, el govern espanyol converteix una qüestió que s’hauria de debatre amb diàleg i responsabilitat en un judici polític”, han dit els tres eurodiputats, remarcant que el govern català “ha demanat reiteradament” l’inici de converses amb l’Estat espanyol per pactar un referèndum.

Referèndum legalment vinculant

“Continuarem la lluita pel dret a organitzar un referèndum legalment vinculant sobre el futur de Catalunya”, han defensat Tremosa, Terricabras i Solé en el seu escrit. Els eurodiputats també han recordat als seus companys d’escó que “el Consell d’Europa ha advertit de la politització del Tribunal Constitucional” i que l’expresident Artur Mas es planteja apel·lar la seva inhabilitació, “si cal”, als tribunals europeus. 

Tremosa, Terricabras i Solé també han posat especial èmfasi en la situació de l’exconsellera Irene Rigau, que actualment és diputada. “Forçar-la a dimitir”, han indicat els eurodiputats, “constituiria una violació de la voluntat democràtica dels ciutadans catalans” que la van votar i “acceleraria” encara més el procés independentista