Els partits independentistes ERC i PDeCAT seran a la comissió de secrets oficials del Congrés dels Diputats, gràcies a vots prestats pel Partit Popular. La formació del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acceptat que el líder dels republicans, Joan Tardà, hi sigui, després que en l'anterior legislatura els havien vetat. Els demòcrates catalans també hi podran tenir representació, perquè el Grup Mixt –on també hi ha Compromís, el PNB, i EH Bildu– ha decidit cedir el lloc a Jordi Xuclà.

L'amenaça que es quedessin a fora s'havia planejat fa uns mesos, quan Ciutadans va considerar que els independentistes no podien formar aquest òrgan i per això no els han votat. De forma contrària, el portaveu del PP, José Antonio Bermúdez de Castro, ha afirmat als passadissos de la cambra baixa espanyola que la "normalitat institucional" passa per acceptar-ho, amb la condició que actuïn en "clau nacional" de l'Estat. La decisió arriba després que fonts d'ERC expliquessin a El Nacional que Bermúdez de Castro va parlar amb Tardà i li va dir que no hi hauria problema. En l'anterior legislatura, Amaiur estava al Grup Mixt amb els republicans i es temia que s'intercanviessin informació, quan els bascos no havien condemnat la violència d'ETA.

D'acord amb el Reglament, per entrar en aquest 'club' cal comptar amb un suport d'almenys tres cinquenes parts de la Cambra (210 diputats) en una votació secreta mitjançant papereta en urna, com s'ha fet al ple de la cambra aquest dimecres. Només en pot entrar un per grup parlamentari, que habitualment és el portaveu. Xuclà n'ha aconseguit 297, i Tardà 301. La resta de representants seran la presidenta del Congrés, Ana Pastor: Rafael Hernando (PP), Antonio Hernando (PSOE), Juan Carlos Girauta (Cs); Aitor Esteban (PNB). 

Una de les primeres accions previstes pel dirigent republicà és demanar informació sobre quina quantitat dels fons reservats de l'Estat s'hauria destinat per a l'Operació Catalunya de forma "fraudulenta". Fonts del partit, però, es mostren escèptiques que les dades els siguin ofertes, però mantenen l'esperança que si no els les donen, pugui assenyalar-ne l'ocultació a ulls de la ciutadania. Això arriba després que la senadora Mireia Cortés mantingués un dur enfrontament amb Rajoy aquest dimarts, preguntant-li si era l'X' de la trama presumpta.

La qüestió és que Hernando havia acusat els independentistes de "cinisme" per voler estar en l'òrgan que controla les despeses reservades i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), tot i que volen "marxar d'Espanya", mitjançant el procés sobiranista i el referèndum.