Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha entrat al registre del Parlament una proposta de resolució perquè sigui debatuda i votada al proper ple, on es pretén que la cambra denunciï “la vulneració permanent de drets civils i polítics així com de drets fonamentals que està patint la ciutadania, les institucions catalanes i els seus representants escollits democràticament”. De la mateixa manera, els republicans volen que el Parlament carregui contra “l'abús i la desproporció d'actuacions policíaques i d’acusacions administratives i penals per tal de perseguir i criminalitzar la dissidència política”.

A la mateixa proposta de resolució s’exigeix també “l'alliberament immediat dels presos polítics i les condicions per a que puguin tornar les persones exiliades”, i es reclama “acabar amb la imposició de l'article 155” de la Constitució per “recuperar urgentment totes les institucions catalanes i posar-les al servei de la ciutadania”.

El mateix text, que serà sotmès a votació del ple del Parlament, reclama que la cambra defensi “de manera enèrgica els drets recollits al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i per la Declaració Universal de Drets Humans, que han estat signats per l'Estat espanyol i que es veuen vulnerats i coartats actualment a Catalunya”, i manifesta un “ferm compromís amb la llibertat d'expressió, de manifestació, de reunió, de participació i d'associació, així com amb la lluita de la no-violència”. 

 

A més, també es demana fer una defensa de “l'actuació i canalització de les reivindicacions polítiques per vies democràtiques i pacífiques, rebutjant qualsevol expressió de violència que es pugui produir”, i es denuncia “la ingerència jurídica per a impedir el normal funcionament del Parlament de Catalunya per a que de forma urgent pugui desenvolupar les seves tasques amb total sobirania”. Per últim, també es dona al text “suport a les iniciatives jurídiques i institucionals impulsades pel president del Parlament i la Mesa de la cambra”.