ERC ha registrat al Parlament una moció amb la qual vol que la cambra es comprometi a crear una comissió d'estudi sobre el racisme "institucional i estructural" dels cossos policials i les empreses de seguretat privades.

La iniciativa pretén que la cambra catalana estableixi una "diagnosi compartida" sobre quines mesures cal prendre per evitar qualsevol discriminació racial en la gestió de la seguretat pública i privada. En un altre punt, la moció aposta perquè el Parlament sol·liciti a les institucions corresponents que tanquin els centres d'internament per a estrangers catalans d'acord amb la "voluntat de la ciutadania".

La moció d'ERC emplaça el Parlament a titllar com a "greu" el canvi de criteri del Tribunal d'Estrasburg sobre les devolucions en calent i recorda que té "conseqüències inabastables" pels Drets Humans. Per això, volen que la cambra es refermi "en el rebuig d'aquesta pràctica i considera imprescindible que l'Estat l'aturi".

D'altra banda, els republicans aposten per mostrar preocupació per les "recents actuacions policials que, sota l'excusa de combatre el crim, s'acaben traduint en detencions de persones en situació irregular que no han comès cap delicte, obrint-los la porta a possibles deportacions".

Finalment, demanen que la cambra lamenti les xifres de la campanya 'Pareu de parar-me' sobre identificacions discriminatòries per perfilació ètnica o origen geogràfic. En concret, els republicans creuen que són "preocupants" i apunten que el Parlament ha d'instar el Govern a desenvolupar protocols per evitar la "perfilació ètnica, així com a obrir procediments per a denunciar aquests casos i mecanismes efectius per a corregir-los quan es produeixin".

De fet, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg ha explicat a l'ACN que la campanya 'Pareu de parar-me' mostra com s'han produït casos on la policia ha identificat persones pel seu perfil ètnic o bé detencions de persones sense papers en el marc d'una operació policial i que aquests acaben en centres d'internament. Pel que fa al sector privat, les entitats que han participat de la campanya han denunciat com a les portes de les discoteques es produeixen discriminacions quan, en funció del color de la pell de les persones, es fan més o menys registres als assistents.