El portaveu d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha defensat aquesta tarda que sigui el Parlament qui decideixi sobre la suspensió dels diputats encausats per l'1-O en el cas que, molt probablement, siguin inhabilitats pel Tribunal Suprem.  "És en aquesta casa on prendrem les decisions i no deixarem que ens les imposin des de fora", ha declarat. 

Així ho ha explicat en ser preguntat per si s'acataria la inhabilitació directament o es prendria alguna altra via. Sabrià ha recordat que la inhabilitació encara "no ha tingut lloc" però que, en tot cas, s'ha de defensar la sobirania del Parlament. "També en aquest tema el Parlament és sobirà i es regeix amb les seves pròpies normes", ha insistit.

Aquesta decisió afectaria sí o sí a Oriol JunquerasJordi TurullJosep RullJordi Sànchez i Raül Romeva. D'altra banda, Carles Puigdemont i Toni Comín, que també són diputats, no haurien de ser suspesos, ja que no estan a la presó, però el jutge Pablo Llarena no descarta suspendre'ls també.

El republicà s'ha referit al processament conegut avui com una "resolució inconcebible jurídicament" que vulnera els drets polítics dels diputats. "Volen acabar amb aquest moviment polític tallant el cap dels seus líders", ha alertat, assegurant que "no canviaran les nostres conviccions amb la seva repressió".

En la futura reunió entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, on el català vol proposar un nou referèndum, ERC hi veu unes "perspectives gens positives" després que el PSOE votés ahir en contra a la proposta dels republicans al Congrés de "poder parlar de tot". També ha criticat les declaracions de Sánchez sobre l'1-O: "Tenim companys a la presó i a l’exili. Nosaltres no passem pàgina de res".