A menys de 48 hores per la votació de la presidència a la Diputació de BarcelonaERC no ho veu tot perdut encara i defensa que hi ha temps per fer un pacte independentista a l'ens supramunicipal. Els republicans consideren que els comuns han deixat una porta oberta al canvi, perquè rebutgen el pacte PSC-JxCat, i emplacen els postconvergents a decidir-se entre un pacte amb ells o amb el PSC. 

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha assegurat aquest dimarts que el seu espai no contempla participar en cap aliança "amb les forces de la dreta" al govern de la Diputació de Barcelona i ha descartat donar suport a un govern on hi hagi JxCat -com el que han pactat els socialistes-, Cs o el PP. Tot i insistir en un pacte d'esquerres amb el PSC i ERC, que a hores d'ara és impossible, ha reconegut que no tenen decidit el sentit del seu vot en el ple de constitució de l'ens que tindrà lloc aquest dijous, i ha emplaçat a veure quines són finalment les propostes que es presenten. 

Davant aquesta situació, fonts del republicans han assenyalat a El Nacional que JxCat s'ha de moure i triar entre un pacte amb ells o amb el PSC. De moment, el pacte ja segellat entre el PSC i JxCat suma 23 vots, lluny encara de la majoria absoluta, que està a 26. Si no hi hagués un pacte alternatiu, aquesta llista, malgrat tenir més vots en contra que a favor, sortiria escollida en haver sigut el PSC la força més votada a la província de Barcelona en les eleccions municipals. 

Fonts d'ERC, però, asseguren que ells també presentaran candidatura. Per això, insten JxCat a trencar el pacte amb els socialistes i a sumar-se a la seva equació. En aquest cas sumarien 24 vots -la suma d'ERC, JxCat i Tot per Terrassa- i, amb l'abstenció dels comuns, sortiria escollit en segona volta el candidat republicà. 

Foto: Dionís Guiteras, candidat d'ERC a la presidència de la Diputació de Barcelona