Obert el procés congressual d'ERC per escollir la nova direcció del partit el proper 15 de setembre i que ha d'acabar amb la celebració d'una Congrés Nacional cap a finals d'any, tot i que encara no s'ha concretat la data. Així s'ha decidit aquest dissabte en el marc de la celebració d'un consell nacional ordinari.

De moment, l'actual president, Oriol Junqueras, ja ha anunciat la seva intenció de postular-se, però fins a final de juliol hi ha temps per entrar noves candidatures tant per la presidència com per la secretaria general, així com totes les vicesecretaries generals i secretaries del partit.

El dubte és, doncs, si Marta Rovira, actual secretària general es postularà també per repetir en el càrrec o si hi haurà noves candidatura. De moment, Rovira encara no s'ha pronunciat. Junqueras i Rovira van fer tàndem per primera vegada l'any 2011 i han liderat el partit  des d'aleshores.

Per altra banda, la formació republicana també ha aprovat el reglament d'aquest procés congressual, en que s'ha decidit que per primera vegada es pugui escollir la nova direcció del partit mitjançant vot electrònic i també que es garanteixi la paritat de la nova executiva des de la mateixa votació.