L'endemà de la gran cimera de presidents a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, la Universitat Catalana d'Estiu ha seguit el seu curs a Prada, on aquest dimarts s'hi ha celebrat una conferència sobre el Catalan Gate en què hi ha participat Xavier Antich, president d'Òmnium i Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, les dues grans entitats independentistes del país i que van ser víctimes de l'espionatge amb Pegasus de l'estat sobre, com a mínim, 65 personalitats del moviment. També hi han participat dos dels altres espiats en el marc del Catalan Gate: l'exvicepresident el Parlament de Catalunya, Josep Costa i l'enginyer informàtic Josep Maria Ganyet. Si bé aquesta ponència ha girat al voltant de l'espionatge, la seva repercussió i els seus efectes sobre el moviment independentista però també sobre la reputació de l'Estat a les institucions europees, en l'agost més polític dels últims anys, després de les eleccions celebrades a finals de juliol, l'actualitat també ha estat protagonista. I amb la Diada Nacional de Catalunya a l'horitzó, protagonitzada per la manifestació independentista de l'11-S,  han fet una crida perquè aquesta sigui massiva.

📣 Diada 2023 | Així serà la manifestació de l'11 de Setembre: a la plaça Espanya i amb quatre columnes
 

"L'11 de setembre la ciutadania ha de sortir a demanar la independència. No pot fer la sensació que ens conformem que ens deixin parlar en català al Congrés o que amb que ens donin una amnistia i tothom pugui marxar a casa ja estarem contents. Hem de demostrar que volem alguna cosa més, que volem la independència", ha deixat clar la presidenta de l'ANC des de Prada. La manifestació del 2022 va estar envoltada de polèmica per la decisió d'ERC i del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de no assistir-hi. Feliu ha tret ferro a aquesta situació i ha recordat que "la crida és a tota la ciutadania independentista, tothom hi és benvingut". "No es fan invitacions personalitzades", ha afegit amb to irònic Feliu.

 

Poques esperances en la comissió sobre Pegasus 

Tot i que dels acords als quals Junts i ERC van arribar amb el PSOE per fer Francina Armengol presidenta del Congrés el que ha tingut més transcendència ha estat la possibilitat de parlar en català i la resta de llengües cooficials al Congrés i la carta enviada per José Manuel Albares perquè també es puguin utilitzar al Parlament Europeu, aquests també incloïen una comissió d'investigació sobre l'ús de Pegasus i el CatalanGate que no entusiasma ni a Antich ni a Feliu. Aquesta última ha assenyalat que si finalment no hi ha investidura i es repeteixen les eleccions aquest quedaria en paper mullat: "Aquesta comissió no pot anar gaire més enllà de res. Tenim molt poques expectatives", ha reconegut. Per la seva part, Xavier Antich ha remarcat que entén que la lògica dels partits, obligats a negociar, és diferent de la de la societat civil, tot instint en què l'Estat ha de donar explicacions per l'espionatge, assumir responsabilitats i que hi hagi garanties d'una no repetició, més enllà d'aquesta comissió d'investigació. 

Durant la conversa a Prada, i preguntat per si creu que se n'ha tret prou profit des del moviment independentista del cas d'espionatge publicat per Citzen Lab l'abril del 2019, Antich ha conclòs que tot el suc que se n'ha tret ha estat gràcies a una "acció coordinada com no ha passat en els últims cinc anys", que ha anat reclamant durant tot aquest temps l'entitat que presideix. "S'ha portat al cor del Parlament Europeu", ha recordat el filòsof, traient pit de l'informe en què s'equipara a Espanya en termes de respecte de drets fonamentals a Hongria, Polònia, Xipre i Grècia. "Treure profit és afeblir l'Estat i enfortir-nos com a moviment" amb iniciatives coordinades entre partits i institucions", ha assenyalat, posant-ho com a exemple que "lamentar-se i queixar-se no és suficient".