El camí ara passa per la negociació amb l’Estat espanyol i la mediació internacional. Així ho ha assegurat la portaveu nacional d’ERC, Marta Vilalta, en el discurs d’inauguració de la conferència nacional del partit aquest dissabte. “Estem en la fase del republicanisme, l’autonomisme ja l’hem superat”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha defensat que la República “l’aconseguirem fer real fent efectiu el dret a l’autodeterminació, a través d’un escenari de negociació amb l’Estat i de mediació internacional”. No obstant això, també ha advertit Pedro Sánchez que no "passaran pàgina de l'1-O".

Esquerra Republicana celebra aquest cap de setmana la seva conferència nacional a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat, on es discutirà la ponència estratègica de la formació. El debat és viu i s’han presentat més de 1.400 esmenes. La cita està marcada pel pragmatisme que han adoptat els republicans des de l’1-O, com a conseqüència de la repressió.

“El camí és enfortir-nos per guanyar finalment la República”, ha defensat Marta Vilalta en el seu discurs, en què ha situat el referèndum de l’1-O com a “moment fundacional” de la República. En aquesta línia, s’ha compromès a “fer real la República” i a “no renunciar a cap via pacífica i democràtica”, a practicar “la desobediència civil si s’escau”.

“Més que passar pàgina, el que volem és continuar escrivint pàgines de la nostra història”, ha etzibat Vilalta al president espanyol Pedro Sánchez. La portaveu republicana ha reivindicat que “crearem nous 1 d’octubre i aquest cop els guanyarem”, fent seves les paraules del president Quim Torra aquesta setmana.

Vilalta ha afirmat que són "el partit en millors condicions per sumar més gent al projecte de la República”. És per això que ha “assumit el repte” de “sumar més gent que era no sap que és republicana”. També s'ha referit a la situació dels presos polítics davant el possible acostament a presons catalanes: "Tenir-los a prop de casa és la llei. Tenir-los a casa és justícia"

La conferència nacional dels republicans està marcada per una banda pel “nou context” per la repressió, els presos polítics i els exiliats, i per l’altra pel canvi de govern espanyol. Sense anar més lluny no hi seran ni el president Oriol Junqueras ni la secretària general Marta Rovira. Des de la formació esperen aprovar un nou full de ruta per implementar la República que mostri el viratge cap al pragmatisme, però que també reculli les diverses sensibilitats dins el partit.