El 28 d'abril cada dia està més a prop i els partits treballen intensament per acabar de confeccionar les llistes amb les quals concorreran a aquestes eleccions generals. El dia 15 acaba el termini per registrar davant la junta electoral les coalicions electorals i el dia 25 han d'estar presentades totes les candidatures. En aquest marc, ERC treballa "contra rellotge" per acabar de confeccionar el seu equip titular al Congrés dels Diputats.

Els republicans creuen que el seu espai ha de ser "la porta d'entrada" a l'independentisme i, per això, la seva voluntat, també en les eleccions espanyoles, és "obrir-nos i sumar gent al projecte". Una de les incorporacions més buscades és la dels comuns crítics: Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, agrupats dins la plataforma Sobiranistes. Les negociacions amb ells estan obertes des de fa dies i es podrien acabar materialitzant aquesta setmana.

"Seguim en converses, treballem contra rellotge per tal de poder materialitzar les converses i els acords", ha afirmat aquest dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dilluns.

L'estat de la negociació

La negociació amb Nuet està força avançada, després que Comunistes aprovés aquest cap de setmana donar sumar-se a la candidatura d'ERC. Tot i que encara no està configurat l'ordre de la llista, Nuet aniria en un dels llocs principals -entre els cinc primers-, fet que garantiria que entrés com a diputat al Congrés. Aquesta condició l'obligaria a renunciar al Parlament, on encara és diputat dels comuns.

Alamany, que ja va passar fa uns dies a ser diputada no adscrita, també negocia des de fa setmanes amb ERC. La intenció seria que ocupés un dels primers llocs a la llista liderada per Oriol Junqueras i on Gabriel Rufián serà "cara visible", però des dels republicans insisteixen que les negociacions segueixen obertes i que res està tancat. 

Tots aquests acords hauran de materialitzar-se cap a finals de setmana, en el consell nacional que celebraran els republicans -molt probablement dijous- per validar les llistes electorals.

Preacord amb Bildu per compartir grup

En paral·lel, ERC negocia amb EH Bildu, amb qui ja té un "preacord" per compartir grup al Congrés, on defensaran un "programa de mínims" sustentat en quatre punts: dret d'autodeterminació per a les nacions de l'Estat; llibertat per als "presos polítics"; "polítiques socials i econòmiques antiaustericides i antineoliberals" i defensa de l'agenda social basca, tal com ha explicat el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, aquest dilluns.

A més, EH Bildu i ERC preveuen sumar "nous actors" d'altres llocs d'Espanya a la seva aliança per tal de fer que les esquerres sobiranistes siguin "determinants" al Congrés i el Senat, davant una cambra que es preveu que tingui una forta presència de la dreta i l'ultradreta. L'acord, doncs, podria incloure formacions de Galícia, Astúries, les Canàries o Aragó.