"És una anomalia". Així ha qualificat el número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, la consulta sobre el monument franquista que es va celebrar dissabte passat a Tortosa. Una consulta ciutadana, amb una participació d'un 30%, on va guanyar l'opció de mantenir-ho i reinterpretar-ho. El republicà ha expressat amb aquestes paraules el seu desacord amb la consulta, i en part, també amb el grup municipal d'Esquerra al municipi que va donar suport a l'alcalde Ferran Bel de CiU per tirar-la endavant. 

No obstant, ERC ha evitat criticar la seva secció local a Tortosa i, més en concret, els seus regidors, que governen conjuntament amb CiU i donen suport a l'actual alcalde, i van votar a favor de la convocatòria de la consulta. "Ells no ho veien igual", s'ha justificat. 

En aquest sentit, Joan Tardà s'ha limitat a dir que "de la mateixa manera que diem que la secció local és sobirana per prendre les decisions que consideri més adequades, des de la direcció d'ERC manifestem que no hi estem d'acord". A més, ha lamentat que la legislació actual permeti "tunejar-lo" –reinterpretar-ho, com defensa l'alcalde de Tortosa– en lloc de retirar-lo.

Tardà ha insistit que "no tenia sentit posar a votació la retirada d'un monument que enalteix un règim polític que vulnerava els drets humans i que va cometre crims contra la humanitat". Per acabar afegint que "seria impensable que a Alemanya es fes una consulta sobre un monument que enaltís el nazisme". Malgrat això, Esquerra no pensa reclamar de moment als regidors del seu partit que actuïn contra el monument, ni abandonar el govern municipal.

República catalana

"Monuments franquistes al nostre país no n’hi ha d’haver". Amb aquestes paraules el republicà Joan Tardà ha assegurat que el primer que es farà quan es proclami la República catalana serà aprovar una llei de memòria històrica que "prohibeixi els monuments feixistes" i que "repari les seqüeles del franquisme". 

Més contundent, però, s'ha mostrat el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, en parafrasejar una frase de l'anarquista Buenaventura Durruti: "Al feixisme no se'l discuteix, se'l destrueix".