ERC ha presentat aquest divendres una proposició no de llei al Congrés per instar el govern espanyol a modificar de manera urgent la llei d’estabilitat pressupostària per tal de "permetre ampliar la capacitat financera dels ajuntaments".

L'objectiu dels republicans és que els municipis passin a destinar el superàvit a combatre els efectes negatius de la crisi del coronavirus, en lloc de reduir el deute. La formació vol d'aquesta manera "garantir uns comptes expansius per a l’exercici 2021 i següents, contribuint així a la recuperació econòmica i social de les ciutats".

Per altra banda, ERC també ha demanat que es modifiqui la llei reguladora de les Hisendes Locals "perquè els ajuntaments puguin endeutar-se quan es donin situacions que ho justifiquin, com l’actual, i sempre que la seva situació financera ho permeti". A més, els republicans han demanat la participació directa dels governs municipals als fons europeus de reconstrucció "en la mateixa proporció que el seu pes sobre el conjunt de la despesa pública.

Petició a Colau

En línia amb aquestes demandes, el grup republicà a l'Ajuntament de Barcelona ha instat el govern d'Ada Colau que treballi "conjuntament amb el Govern de Catalunya per promoure, precisament, "la modificació de la llei d’estabilitat pressupostària". Els republicans han justificat la petició recordant que "el govern de Colau és del mateix color polític que governa a Madrid". La iniciativa ha rebut el suport dels grups que formen el govern barceloní (Barcelona en Comú i el PSC) i el de JxCat.

"Aquest és el camí per tal d’evitar que els ajuntaments hagin de patir el marc normatiu d’austeritat que va néixer arran de la crisi del 2008”, ha dit el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, al plenari, afegint que "amb aquests instruments evitaríem les més que possibles retallades que hauria de fer el govern municipal al pressupost de l’Ajuntament de Barcelona aprovat el gener de 2020".