El portaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà ha supeditat un eventual suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy anunciada aquest dijous pel líder de Podemos, Pablo Iglesias, al compromís de "no posar impediments a la celebració del referèndum, la segona quinzena del mes de setembre". 

Per la seva banda, el diputat del PDeCAT Carles Campuzano, ha comparegut per afirmar que la seva formació es manté a l'espera de les concrecions que pugui fer Podem sobre la iniciativa. "Hem de seure i que ens ho expliquin", ha dit. Campuzano ha recordat que la censura és constructiva, és a dir, que reclama un candidat a la presidència del govern espanyol i un programa. Per això, s'ha mostrat "escèptic" que Podemos vulgui articular ara la majoria que va desestimar fa un any.

Trucades a Junqueras i Pascal

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha contactat amb el vicepresident del Govern de la Generalitat i president d'ERC, Oriol Junqueras, i amb la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, per anunciar-los la iniciativa poc abans de la compareixença d'Iglesias al Congrés, segons han confirmat a El Nacional fonts dels dos partits independentistes.

A ERC no ha passat per alt el fet que mentre que Domènech estava demanant suport a Junqueras per a la moció de censura a Madrid, el diputat de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, l'interpel·lava i supeditava a les condicions de la Comissió de Venècia un eventual suport dels comuns al referèndum.