ERC presentarà una moció de censura contra la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, si no dimiteix, després que, aquest dijous, hagi estat detinguda pel cas del Consell Esportiu. Així ho ha anunciat a l'ACN el cap d'ERC a l'oposició, Dionís Guiteras, qui insta JxCat, soci de govern dels socialistes, a donar suport a la iniciativa.

"Cap ciutadà d'aquest país entendria que es mantingués un pacte de govern amb aquestes sospites tan greus", ha assegurat. Amb 16 diputats, ERC no té la força necessària per guanyar la moció i, per això, necessita el suport d'altres grups. Segons Guiteras, a partir d'aquest divendres, els republicans engegaran una ronda de contactes amb tots els grups polítics per conèixer quina és la seva postura.

Després de la detenció de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, pel cas del Consell Esportiu, el cap d'ERC a l'oposició, Dionís Guiteras, creu que, malgrat la presumpció d'innocència, Marín ha de dimitir perquè "no hi pot haver cap sospita en un càrrec com el seu". Si no dimiteix, Guiteras ha anunciat que els republicans impulsaran una moció de censura per fer-la fora.

En aquest sentit, Guiteras apel·la a JxCat a donar suport a la moció perquè, "davant d'una sospita i una imputació tan seriosa, entenem que han de fer el pas". "JxCat i el PDeCAT tenen la màxima responsabilitat de decidir si volen o no continuar amb aquest govern. Depèn d'ells si volen trencar aquest pacte de govern, i de la resta de forces si volen tenir un nou govern amb la premissa bàsica de la màxima transparència", ha assegurat Guiteras. En aquest sentit, el també alcalde de Moià considera que ningú entendria que es mantingués un govern "amb aquestes sospites tan greus".

Marín no dimitirà

Poc temps després d'aquest anunci, Marín ja ha deixat ben clar en roda de premsa que no dimitirà de cap càrrec i ha fet una crida a respectar la seva presumpció d'innocència. Sobre l'interrogatori d'aquest matí a la comissaria de la policia espanyola al barri de la Verneda (Barcelona), Marín ha tret pit per haver declarat "tot i que tenia el dret a no fer-ho".

D'aquesta manera, la dirigent socialista ha volgut defensar la seva disposició a col·laborar amb la justícia. De fet, ha dit que vol declarar aviat davant del jutjat que porta el cas, que és el número 2 de l'Hospitalet de Llobregat.

La tensió entre ERC i JxCat per la Diputació

La Diputació de Barcelona ha provocat fortes tensions entre els socis del Govern de la Generalitat des de poc després que es coneguessin els resultats de les eleccions municipals. Si bé la intenció d'ERC era governar l'entitat amb el suport de JxCat i els comuns, el pacte final va acabar produint-se entre el PSC i els postconvergents.

Tot ve d'una suma de suports bastant enrevessada: el pacte entre el PSC i JxCat suposava una majoria simple de 23 diputats, la mateixa que tenia la unió d'ERC i els postconvergents. La diferència, però, és que si amb el primer supòsit PPCiutadans comuns es van votar a si mateixos permetent així el govern socioconvergent, el segon hauria portat aquests grups a poder votar Marín, qui hauria obtingut el suport de 28 diputats, imposant-se als 23 d'ERC i JxCat.

 

Imatge principal: el cap d'ERC a la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras / ACN