Enuig dels republicans pel fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi ajornat la mesa de negociació sobre el conflicte català fins a la formació del nou Govern, quan les eleccions catalanes ni tan sols estan convocades. El president del grup republicà al Parlament i encarregat de la comunicació del partit, Sergi Sabrià, ha estat el primer a reaccionar i ha avisat que "ajornar la mesa de negociació és un incompliment flagrant de l’acord i una irresponsabilitat absoluta".

En un missatge a les xarxes socials, Sabrià ha avisat que no hi ha "temps per perdre" perquè "queden molts mesos per les eleccions". "És urgent obrir la via política", ha afirmat, exigint també que a la reunió entre presidents, prevista per dijous 6 de febrer, es posi "data imminent a la mesa entre governs". Cal recordar que l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE incloïa una clàusula per la que s'havia de convocar la mesa 15 dies després de la formació de govern i que ja estaven fora de termini.

Missatge també per JxCat i Podemos

Més tard, en un comunicat, els republicans han llançat un missatge dirigit també a Podemos i JxCat i han demanat als tres partits que reflexionin i facin "el favor de tornar a treballar pel diàleg". "Ja sabem que alguns no la volen (la mesa) perquè no se la senten seva i altres no la volen tampoc, perquè l’han fet perquè s’hi han vist obligats, però és un acord signat i si no es compleix serà un incompliment flagrant per Esquerra Republicana", han avisat en aquest sentit.