Esquerra Republicana de Catalunya ha assegurat que "ha perdut tota innocència" davant el Tribunal Suprem després que decidís no permetre al seu líder, Oriol Junqueras, sortir de la presó per ocupar el seu escó d'eurodiputat dilluns. Malgrat això, el diputat al Congrés Gabriel Rufián ha garantit que la taula de diàleg entre governs no perilla en una entrevista a Els matins de TV3. 

Sobre la unitat estratègica de l'independentisme, Rufián ha lamentat "certes crítiques" dins l'espai independentista que els acusen d'haver-la trencat. "Si no es va trencar quan JxCat li va donar el govern de la Diputació, la tercera institució de Catalunya, al PSC, no es trencarà ara. A la mesa de negociació també hi serà JxCat", ha indicat. Segons Rufián, ERC ha complert "el mandat" d'aconseguir un mecanisme de diàleg amb el govern espanyol i és ara el Govern de la Generalitat, encapçalat pel president Quim Torra, "qui l'ha de liderar". 

 "La via judicial és molt complicada de desfer", ha alertat Rufián en la mateixa entrevista, i veu com a única solució "dialogar i negociar" perquè "no hi ha alternativa". "Si cada vegada que hi ha un obstacle es posa en perill la taula de negociació, entrarem en un bucle", ha dit.

Sobre el cas de Junqueras, el diputat ha assegurat que la seva formació parlamentària "lluitarà contra la decisió del Suprem fins al final" i s'ha mostrat convençut que Junqueras "tard o d'hora sortirà de la presó, com un gegant polític".