El cap de llista d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, manté que els republicans estan "oberts a parlar" amb Pedro Sánchez de cara a la seva eventual investidura, però que per donar el seu vot favorable "primer hauran de reconèixer la sobirania de Catalunya", segons ha explicat a El Nacional. D'aquesta manera, Esquerra manté les línies vermelles que ha anunciat des del principi per investir un candidat: reconèixer el dret d'autodeterminació de Catalunya. Tot plegat, malgrat que el PSOE ha facilitat que Esquerra tingui grup propi al Senat cedint-li dos senadors.

El PSOE necessita l'abstenció d'Esquerra i Democràcia i Llibertat (o en substitució d'aquest últim, el PNB) per formar un govern de coalició amb Podemos: amb els vots a favor dels socialistes, de Podemos i d'Izquierda Unida en segona volta (en què només és necessària la majoria simple per investir un president) no sumarien prou (161) per batre els vots negatius de PP i Ciutadans –que ha anunciat que votarà en contra d'un govern amb els de Pablo Iglesias–, que sumarien 163. El sí a la investidura hauria de guanyar al no, de manera que el PSOE necessita dos vots extra a favor d'algun partit petit i que la resta de partits s'abstinguin. Si algun vota en contra, necessitarà contrarestar-ho amb els mateixos vots favorables d'algú altre.

Pel que fa a Democràcia i Llibertat, fonts de la formació han confirmat a El Nacional que estan a l'expectativa de la proposta que pugui fer Sánchez i el seu posicionament cap a Catalunya.