Continua avançant la campanya electoral i, amb ella, les propostes concretes dels partits. Mentre els comuns continuen desenvolupant la seva iniciativa de reforma del Codi Penal, ERC aposta per una "llei de llibertat". Els republicans aposten per dur a la cambra espanyola una proposició de llei, que podria anar acompanyada de suport popular ―a través d'un manifest o de recollida de signatures―, i que vagi de "llibertat, de diàleg i de retornar el conflicte a la política".

Així mateix ho ha avançat el candidat Gabriel Rufián en una roda de premsa a l'agència EFE, i ho ha concretat en un acte davant la presó Model acompanyat del jurista Joan Queralt, l'exconseller Joan Manuel Tresserres i les candidates al Congrés i a Europa, i familiars de presos, Montse Bassa i Diana Riba.

Rufián ha evitat posar "vestit" i "etiqueta" a la llei, quan se li ha preguntat si es tractava d'una llei d'amnistia que requeriria que hi hagués sentència, i s'ha cenyit a explicar que la seva proposta consisteix en "tres blocs": una mesa de diàleg i negociació, un referèndum a Catalunya ―que ha concretat que es podria dur a terme fent una llei ad hoc o modificant la que ja hi ha de referèndums― i, per acabar, "una proposta d'iniciativa legislativa per aixecar tota la càrrega judicial que té a sobre l'independentisme".  

El número dos dels republicans ha assegurat que serà una llei per "intentar retornar a la política" i per "aixecar les causes judicials" tant als presos polítics com als alcaldes encausats. "No es pot parlar amb presos polítics sobre la taula", ha afegit.

Per la seva banda, Queralt, que també ha intervingut a l'acte, ha defensat que cal treure de la justícia "el que mai hauria d'haver estat als jutjats". En aquest sentit, ha afegit que és necessari un "instrument durador" i cal que la "premissa que el que ha passat a Catalunya no pot ser considerat delicte". 

Finalment, Rufián ha entrat a valorar la proposta dels comuns de reformar el Codi Penal i ha dit que podria ser "inútil" perquè "no és delicte el que s'ha fet", així com també ha rebutjat un "indult" pel mateix motiu. Tot i això, Rufián s'ha mostrat obert que la resta de grups que denuncien l'existència de presos polítics facin les seves propostes. La iniciativa que impulsen els comuns passa per rebaixar la tipificació dels delictes de rebel·lió i sedició del Codi Penal i que sigui de caràcter retroactiu, és a dir, que afecti en fets passats.