Els catorze diputats d'ERC al Congrés dels Diputats no acudiran al ple aquest dimecres, quan hi haurà una compareixença de Pedro Sánchez sobre les últimes cimeres europees i la sessió de control al govern espanyol. El motiu és la coincidència amb la Diada. Per la seva part, Junts per Catalunya només assistirà a la compareixença del president en funcions, per a poder demanar-li explicacions.

Els diputats republicans s'absentaran per la seva participació en els actes de l'Onze de Setembre. D'aquesta manera, no hi haurà ningú del grup que repliqui durant la compareixença de Sánchez, ni ningú que formuli preguntes al govern espanyol en funcions, la primera sessió de control després de les eleccions.

Per la seva part, fonts de JxCat assenyalen que “només” van a la compareixença de Sánchez, i que després marxen. Ho justifiquen per poder fer ús de la paraula amb el dirigent socialista. “Ja que no vol parlar amb nosaltres en privat, hem d’aprofitar per fer-ho en públic”, argumenten aquestes fonts.