L'any passat van ofegar-se al Mediterrani 2.262 persones, 668 en el que va de 2019. El còmput dels últims cinc anys és de 18.000 persones mortes, que s'havien aventurat a buscar una vida millor lluny dels conflictes dels seus països d'origen. Una crisi humanitària que, segons denuncia el Parlament, és de dimensions equiparables a un "genocidi modern". JxCat, ERC, la CUP i Comuns en corresponsabilitzen el govern de Pedro Sánchez, per la seva política de tancament de ports i bloqueig d'embarcacions de salvament. 

Independentistes i Comuns han aprovat aquest dijous una moció, impulsada pels socis de Govern -ERC i JxCat- i recolzada per la CUP i Comuns, que dóna suport a la tasca de les ONGs com Open Arms o Sea Watch 3, alhora que en reconeix l'esforç que fan malgrat la persecució que reben per part dels països membres de la Unió Europea. I és precisament contra aquests Estats, inclòs l'espanyol, que la iniciativa parlamentària planteja actuar.

Així, es proposa investigar-los per crims contra la humanitat i insta el Govern a prendre les mesures legals pertinents davant de "les violacions de drets humans que provoquen les polítiques migratòries mortíferes" del govern espanyol. I posen com a exemple les amenaces de sancions milionàries -d'entre 300.000 i 901.000€- a l'Open Arms .

A més, s'exigeix explícitament la dimissió de dos ministres del PSOE: el de Foment, José Luis Ábalos, i el d'Exteriors, Josep Borrell, com a principals responsables d'haver agreujat la catàstrofe amb l'incompliment sistemàtic de les quotes d'acollida assignades per la UE i el bloqueig de flotes de rescat. Segons denuncien ERC i JxCat, abans que Pedro Sánchez arribés a Moncloa, gràcies a la moció de censura a la qual tots dos partits van donar suport, moria ofegat 1 de cada 41 migrants que intentava creuar el Mediterrani. Des que ell és president, la xifra s'ha disparat a 1 de cada 8. 

Més enllà de la denúncia, la proposta catalana obre les portes de Catalunya a les ONG i expressa la disponibilitat dels ports de la Generalitat com a ports segurs, un oferiment que traslladarà a Nacions Unides i la Comissió Europea. A més, exigeix a l'Estat que transfereixi a la Generalitat les competències i els recursos per a l'acollida de persones immigrades, sol·licitants d'asil i refugiades. 

El PSC s'ha indignat amb aquesta iniciativa parlamentària. Els socialistes s'han queixat que JxCat i ERC posin el focus en el govern de Pedro Sánchez, que en el seu dia va acollir l'Aquarius, i assenyalen cap a la Itàlia de Mateo Salvini.