Nou front de conflicte entre ERC i JxCat. La no retirada de l'acusació particular de la Generalitat i el Departament d'Interior contra l'Adrián Sas, el jove de Vilafranca jutjat pels aldarulls del primer aniversari de l'1-O a Barcelona, ha provocat la indignació dels republicans.

En roda de premsa des de Vilafranca del Penedès, el diputat José Rodríguez ha reclamat a JxCat que "doni la cara" i expliqui per què Interior no ha complert amb el seu compromís. I és que el diputat republicà ha recordat al grup de Carles Puigdemont que hi havia un acord entre els dos grups, a més dels comuns i la CUP, per tal que la Generalitat es retirés de les causes de desordres públics i d’atemptat a l’autoritat en el cas de l’Adrián Sas, fet que comportava la retirada de la demanda de presó.

El diputat ha assegurat que des d'ERC sempre s’ha defensat  que "la Generalitat no pot utilitzar la defensa d’un funcionari, en aquest cas un mosso, per introduir elements repressius" i ha aclarit que “la Generalitat per llei ha de donar assistència legal a un treballador seu, però la repressió no pot entrar per la porta del darrera, com s’ha fet en aquest cas". El diputat republicà ha denunciat que aquesta manera d’actuar està posant en el punt de mira els moviments socials, en defensa de l’habitatge, en defensa del padró, i de l’independentisme.

Per la seva banda, la també diputada Rut Ribas ha defensat que els drets fonamentals han d’estar garantits i que "el que no és tolerable és que per manifestar-se hi pugui haver demandes de presó". Ribas també ha demanat la derogació "de forma immediata la llei Mordassa". "Una llei que va en contra dels drets de la ciutadania i que és més pròpia d’un estat autoritari que d’un de democràtic", ha afegit.

La batalla que ve

Així doncs, amb aquesta situació, és fàcil preveure un nou front de batalla entre els dos socis del Govern un cop arrenqui el judici d'aquest manifestant. Això arribarà tot just després de les tensions viscudes entre ambdues formacions per les filtracions del pla de desescalada​.

 

Imatge principal: roda de premsa d'ERC celebrada avui a Vilafranca del Penedès