Les noves informacions sobre els atemptats del 17-A, segons les quals l'imam de Ripoll hauria estat confident del CNI fins al mateix dia de la matança, són "molt preocupants". És per aquest motiu que, de manera conjunta, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han tornat a demanar la constitució d'una comissió d'investigació sobre els atacs al Congrés dels Diputats, després que fos bloquejada en una altra ocasió. Els dos grups reclamen també la compareixença del president Pedro Sánchez, la ministra Margarita Robles i la directora del CNI Paz Esteban. Les peticions seran registrades al llarg del dia d'avui.

Segons ha publicat el diari Público, el cervell del grup gihadista que el 17 d'agost de 2017 va atemptar a la Rambla de Barcelona i a Cambrils, Abdelbaki es Satty, va ser confident del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) fins al moment de l'atac que va assassinar 13 persones. Aquest mitjà ha tingut accés a informació que prova aquesta relació entre el CNI i el cervell de l'atemptat i assegura que durant els propers dies publicarà noves proves sobre el 17-A.

A l'entrada de la reunió de la Junta de Portaveus, aquest dimarts al matí, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha denunciat que fa un any van sol·licitar aquesta comissió amb JxCat "i van mofar-se, van dir-nos que estàvem muntant un circ i la van bloquejar". Davant les noves informacions publicades, el dirigent republicà ha exigit l'obertura d'aquesta comissió. "Imaginin que es demostrés que els responsables de l’11-S tenien algun tipus de relació amb l’FBI... La gent al·lucinaria", ha dit.

Per la seva part, la portaveu de JxCat a la cambra baixa, Laura Borràs, ha assegurat que que estan "absolutament preocupats" per aquesta informació, que "ve a confirmar" el que diu la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya. "És un assumpte d'extrema gravetat. Ha de posar-se llums i taquígrafs com faria qualsevol país civilitzat", ha afegit Borràs.

El líder dels comuns a Madrid, Jaume Asens, ha considerat “inquietants” les informacions i ha reclamat les explicacions necessàries, perquè “mereixen ser aclarides”. Però també ha demanat “no caure en la temptació de fer lectures conspiratives” sobre els atemptats del 17-A.