El diputat d’ERC Bernat Solé ha carregat aquest divendres contra la possibilitat que el govern espanyol possibiliti que aparegui una casella per escollir ensenyament en castellà a la preinscripció escolar a Catalunya, així com també la seva decisió de renovar els concerts educatius amb centres privats encara que segreguin per sexes, una qüestió que els independentistes tenien acordat finalitzar amb la nova Generalitat.

Per als republicans, aquests anuncis de l’executiu de Mariano Rajoy són “una prova més que es necessita un Govern efectiu al més aviat possible, perquè el 155 no continuï planant a les polítiques que afecten les persones”. “És per això que treballem incansablement perquè sigui possible al més aviat”, ha afegit Solé en declaracions des del Parlament.

En aquest sentit, el diputat d’ERC no ha volgut entrar a valorar més si decisions com aquestes incrementen la pressió de les converses entre els independentistes per a la investidura. “Les negociacions han de tenir el seu curs, però la pressió és que som nosaltres els que hem de decidir les nostres polítiques, i per a fer-ho cal un Govern efectiu”, s’ha limitat a dir en ser preguntat.

I és que per als republicans, “l’atac” a la immersió lingüística que suposa la casella de l’ensenyament en castellà és una mostra de com actuen el Partit Popular i el govern espanyol. “Un cop més, el partit amb menys representació al Parlament i a través del 155, estronca els grans consensos del país. Hem de ser els propis catalans, a través de les majories del Parlament, qui decidim les polítiques que afecten les persones. I un model d’immersió d’èxit, pedagògic, garant de la cohesió social del país, no pot utilitzar-se políticament i generar una fractura on no hi és”, ha sentenciat Solé. 

Pujol: “No se’n sortiran”

Per la seva banda, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha criticat les intencions del govern espanyol i ha denunciat que és “un nou atemptat a un dels pilars de la cohesió i la convivència a Catalunya”. “Atacar l’escola catalana no té cap sentit, ho lamentem i els advertim que no se’n sortiran”, ha sentenciat.

I és que per a JxCat, aquesta mesura no es pot portar a terme perquè “el model d’èxit de l’escola, vinculat a la llengua, ha permès cohesió, integració i igualtat d’oportunitat; i a més respon a un model d’ampli consens i majoritari a la societat catalana”. “Ho protegirem perquè no pot ser una víctima més de l’aplicació indiscriminada del 155”, ha conclòs amb la intenció d’enviar “un missatge de tranquil·litat a la societat catalana”.

Pujol, però, ha volgut desvincular aquesta polèmica de les negociacions sobre la investidura, i ha negat que serveixi com a element de pressió ni que pugui funcionar si el que busca el govern espanyol és entorpir les converses entre els independentistes. “Les negociacions i les converses van al ritme que toca i m’agradaria deslligar aquest nou artefacte contra els pilars de la cohesió i la defensa de la llengua i de l’escola, del debat de la investidura. No pot ser que se’ns amenaci amb un artefacte que fa molt mal a la societat catalana. Només faltaria!”, ha dit. 

I és que Pujol creu que els independentistes tenen tot el dret a “parlar, discutir i buscar el millor dels acords, com a tots els parlaments normals després d’unes eleccions, sense una amenaça gegantina com el 155”.