La pilota torna a estar a la teulada de la Junta Electoral Central. Però Esquerra Republicana avisa que ja cal preparar l’escenari posterior a la retirada definitiva de l’escó a Laura Borràs. Per això, un cop més, els republicans han furgat en les divisions internes dels seus exsocis, als qui han instat a posar-se d’acord sobre qui ha de presidir la cambra, si Marta Madrenas, Anna Erra, Aurora Madaula o Albert Batet. La portaveu republicana Marta Vilalta ha defensat que és una “oportunitat per a reconstruir” la majoria independentista. Però avisen que el final serà el que serà: “No farem res diferent del que va fer ella amb Juvillà”. No volen avançar escenaris sobre quan s’hauria de celebrar el ple per a substituir-la. Passen la pilota novament als juntaires.

En roda de premsa al Parlament, després que Junts els hagi passat la pilota, ells l’han retornada. “Tots els passos del Parlament en el cas de la senyora Borràs són els que ja es van fer en el cas anterior”, ha subratllat Marta Vilalta, que ha volgut diferenciar els dos casos: “En el cas de Juvillà va ser repressió política. En l’altre cas és una primera sentència amb una condemna per prevaricació i falsedat documental, sota el paraigua de la corrupció. Al Parlament no hi cap un bri de corrupció”. La dirigent republicana no s’ha estalviat els retrets cap a l’espai de Junts: “Molts canvis de nom però continuen tacats per la corrupció”.

En aquest context, els republicans insten els juntaires a fer un pas endavant. La portaveu nacional del partit ha lamentat com “s’ha arribat fins aquí perquè no hi ha hagut cap decisió” ni de Borràs d’apartar-se ni del seu partit d’apartar-la. Vilalta ha sostingut que ara és el moment per a fer-ho i amb la majoria independentista: “Veiem aquest relleu com una oportunitat per a refer i reconstruir acords. Quan s’hagin posat d’acord sobre qui ha de ser, nosaltres hi serem per responsabilitat”.

Suspensió rebutjada

A l'espera que es torni a pronunciar la JEC, el Tribunal Suprem (TS) va aturar aquest dilluns la primera intenció de Laura Borràs de suspendre de forma urgent la retirada de l’escó decretada la setmana passada per la Junta Electoral. En una interlocutòria, el Suprem manté la baixa de Borràs com a diputada al Parlament de Catalunya i rebutja la petició de la seva defensa per deixar sense efecte l’acord de la JEC. L’alt tribunal al·lega que l’escrit de Borràs no ofereix “cap argument” que justifiqui la urgència que requereix una suspensió cautelar extraordinària sense escoltar abans la JEC. Això sí, dona temps fins divendres perquè la Fiscalia i la representació processal de la JEC es posicionin sobre la mesura cautelar que es tramita per la via ordinària.

Junts passa la pilota

Si Marta Vilalta ha situat la pilota a la teulada de Junts per Catalunya, uns minuts abans Albert Batet ho ha fet a la d'Esquerra Republicana i el PSC pel cas Laura Borràs: "Ells són els que han decidit que hi hagi aquesta situació d'interinatge, nosaltres no ho compartim i a qui li pertoca resoldre-ho és a Alba Vergés". En canvi, des d’ERC no volen avançar cap escenari sobre quan s’hauria de convocar aquest ple, una responsabilitat que recau sobre la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés.