A la quarta va la vençuda. El Govern i el PSC s'han tornat a obrir aquest dimarts per parlar sobre els pressupostos de l'any vinent. I aquest cop, a diferència de les tres trobades anteriors, s'ha pogut desencallar la negociació. Fins ara, els socialistes havien recriminat reiteradament que l'executiu no havia facilitat tota la documentació requerida per poder dissenyar les seves propostes. La reunió de la setmana passada ja va acabar amb aquesta topada: mentre que fonts del Govern asseguraven haver compartit "tota la documentació necessària", com ara les grans xifres i els repartiments que toquen a cada departament, el PSC rebutjava aquestes afirmacions. "Ens han donat les grans línies generals, però no coneixem els detalls", deia. Les diferències eren majúscules, i fins i tot la portaveu socialista esclatava en roda de premsa: "Algú no diu tota la veritat".

El principal escull era que, mentre que el Govern volia que els socialistes presentessin el seu llistat de demandes (com ja havien fet els comuns una setmana abans), els de Salvador Illa exigien tenir totes les xifres sobre la taula abans de poder discutir internament quines eren les seves prioritats. Aquesta documentació ja es va facilitar durant el cap de setmana, i s'ha acabat de complementar avui mateix, just abans de començar la reunió aquesta tarda. "Ara tenim gairebé tota la informació", han reconegut fonts dels socialistes coneixedores de la trobada. "Podem fer una anàlisi profund de les xifres els propers dies i confeccionar la proposta definitiva". Amb aquesta novetat, el PSC ara es veu en condicions d'estructurar les seves demandes, que s'articularan al voltant de tres grans eixos.

A més, a diferència d'anteriors reunions, els de Salvador Illa també han reconegut que en aquesta ocasió han acabat amb bones sensacions perquè la reunió ha anat "bé". Un dels detalls que ha permès una millor sintonia entre ambdues parts és precisament que les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, han participat. Fins ara les delegacions havien estat confeccionades tan sols per un equip tècnic. El canvi és una mostra de "bona voluntat", segons els socialistes.

Les expectatives del calendari queden refredades

Ara bé, malgrat que el Govern ha insistit en les darreres hores que vol aconseguir un principi d'acord entre els socis per tal de poder aprovar els pressupostos al Consell Executiu de la setmana vinent, i així poder enviar-los al Parlament abans de les vacances de Nadal, el PSC ha refredat aquestes expectatives. Com també han expressat en roda de premsa, l'avenç en la trobada d'avui no canvia el posicionament del grup socialista. "Ho veiem molt difícil", han explicat les mateixes fonts. Prefereixen arribar a un bon acord que trigui una setmana més a concretar-se que no a treballar amb presses. "El calendari no ens pressiona. Com abans millor, però volem un bon acord", han dit. I és que han recordat que la negociació no només és a dues bandes entre l'executiu i els socialistes: qualsevol demanda s'haurà d'articular després amb la resta de socis per tal d'ajustar els reclams de tots i garantir un suport compartit.