L'independentisme ha celebrat que l'Audiència de Madrid dona de termini fins a principis de desembre perquè els deu condemnats per l'anomenat 'cas Blanquerna' ingressin voluntàriament a presó, després que el Tribunal Constitucional no hagi admès el seu recurs d'empara. El recurs contra la condemna de quasi tres anys de presó per assaltar la Delegació de la Generalitat a Madrid el 2013 havia suspès l'execució de la pena l'abril passat. 

"Tard i malament"

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha afirmat aquest dimarts que l'ordre d'empresonament als ultres de Blanquerna arriba "tard i malament" perquè es produeix vuit anys després d'aquells fets i cinc després de la primera condemna.

Gabriel Rufian ERC Congreso Europa Press

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufán / Europa Press

Segons Rufián, aquell assalt "va ser l'avantsala de l'arribada al Congrés de 52 diputats de Vox amb idees i formes molt similars". Ha recordat que la Justícia va endarrerir la seva entrada a la presó amb el pretext que tenien fills i filles. "Recordo amb dolor que molts d'ells no van entrar a presó amb la premissa que tenien família, ho vam comentar amb Junqueras a la presó, concretament a Soto del Real", ha dit.

Rufián també ha apuntat que la seva formació sospita que el govern espanyol espera tirar endavant la Llei de memòria democràtica amb Cs, perquè les negociacions amb els republicans "estan encallades". Ha avançat que ERC "no s'empassarà" un text que no consideri il·legal el règim franquista.

"Un règim sorgit d'un cop d'Estat no només s'ha de declarar nul i il·legítim, sinó il·legal", i cal "obrir la porta a reparacions econòmiques, perquè està molt bé que se li entregui un diploma a una neta d'un afusellat, però cal tornar la casa que es va robar i assumpció de responsabilitat per part d'empreses que es van aprofitar de la feina esclava dels republicans, i això de moment no passa". Ara per ara, segons Rufián, "ERC està en un 'no' bastant clar".

 

Una justícia massa lenta

Per la seva banda, la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha celebrat que l'Audiència de Madrid hagi ordenat l'ingrés a presó dels assaltants de Blanquerna el 2013, però ha criticat que fa "moltíssim temps" que hi haurien d'haver entrat. "Celebrem que delinqüents estiguin on han d'estar", ha afirmat Nogueras aquest dimarts en roda de premsa a la cambra baixa. La portaveu de Junts ha lamentat que "la justícia és molt més ràpida segons el codi postal d'on vens" i ha recordat que "els presos polítics van entrar a la presó des del minut 1".

miriam nogueras congres despatx - Nuno Perestrelo

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Miriam Nogueras / Nuno Perestrelo

Ja han passat vuit anys des que els ultres van irrompre violentament a la delegació de la Generalitat a Madrid per sabotejar els actes la Diada del 2013. No obstant això, encara cap d’ells no ha passat ni un sol dia a la presó.

 

Foto principal: Delegació de la Generalitat a Madrid / Marta Lasalas