El ple del Parlament ha descartat aquest dijous una proposta dels comuns perquè la Brigada Mòbil (Brimo) i Recursos Operatius (Arro) dels Mossos d'Esquadra deixin d'actuar en desnonaments de famílies vulnerables, ja que només han votat a favor els comuns i la CUP, i en contra Vox, Cs i el PP, mentre que ERC Junts, juntament amb el PSC, s'han abstingut.

La no intervenció de Brimo i Arro en desnonaments de persones vulnerables és una de les mesures pactades en l'acord que van assolir ERC i la CUP per investir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que governa amb Junts, així com modificar el protocol de llançaments judicials.

Tanmateix, per a ERC, aquesta moció al Parlament no és el "desllorigador" del problema. El diputat Pau Morales ha assumit les "limitacions" en aturar els desnonaments al·legant què la policia judicial catalana està sotmesa al control judicial, però ha demanat la modificació de la Ley de Enjuiciamiento Civil i ha expressat el "compromís del Govern" en "trobar alternatives" i "canviar protocols".

Suport a revisar el protocol i la llei de lloguers

En aquest sentit, tots els grups excepte Vox i el PP han votat a favor de revisar el protocol de llançaments judicials per fer més fluida la coordinació entre els tribunals, la Generalitat i els serveis socials amb l'objectiu de "millorar la comunicació dels desnonaments" i poder iniciar "tan aviat com sigui possible la mediació amb la propietat".

A banda, altres punts de la moció presentada pels comuns sobre les polítiques "per a garantir el dret a l'habitatge" sí que han tirat endavant. Així, el Parlament ha aprovat recuperar a través d'una llei el Decret 17/2019 i desplegar la Llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l'emergència habitacional, alguns articles dels quals van ser tombats pel Tribunal Constitucional.

La cambra catalana també ha demanat al Govern que desplegui la Llei 11/2020, la norma que regula els preus dels lloguers i ha estat recorreguda recentment al TC pel govern espanyol. ERC, JxCat, la CUP i ECP hi han votat a favor, mentre que la resta de grups ho ha fet en contra.

1.000 milions

La moció dels comuns ha coincidit amb una de la CUP a considerar imprescindible la llei de contenció dels preus de lloguer, i a demanar d'incrementar el pressupost per a habitatge fins als 1.000 milions d'euros anuals.

De la moció de la CUP també ha tirat endavant el punt que aposta per pactar, en un termini de tres mesos, una agenda legislativa pròpia que consolidi el dret a l'habitatge, freni els desnonaments i limiti l'ús turístic dels habitatges.

 

Imatge principal: Mossos participen en un desnonament al Poble-sec / Foto: ACN