El president d'Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, ha carregat durament contra Podemos, després que el seu líder Pablo Iglesias assegurés ahir en el debat a quatre que el referèndum ja no és una línia vermella per ells. "Que ens diguin per quants ministeris renunciarà al nostre dret a decidir?", ha exclamat des d'Amposta. 

En aquest sentit, el republicà opina que el primer que "cediran i es vendran" serà el dret a decidir dels catalans, com ja van fer tot just l'endemà del 20-D per un ministeri. "El que era una línia vermella, ja és una línia transparent", ha criticat. Per tot plegat, considera que els republicans són els únics que "mai renunciaran a la dignitat del nostre poble".

"En joc hi ha uns que diuen que poden, però no poden perquè no volen, perquè han decidit governar amb els de sempre, el PSOE", ha lamentat. En aquest context, Junqueras ha advertit que "els drets dels catalans són innegociables". I avisa que el país que Podemos vol fer, "nosaltres el podem fer i el farem, serà la República catalana". 

En la mateixa línia s'ha expressat el candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui opina que al debat a quatre d'ahir es va visualitzar que Podemos ja no considera el referèndum català com a línia vermella i, per tant, Pablo Iglesias "no pot" garantir-ho si arriba al govern.

"Ens creiem que Xavier Domènech (ECP) es creu que pot acordar un referèndum, de que és una línia vermella, però per Iglesias no ho és", ha sentenciat des d'Amposta durant l'acte central d'ERC a les Terres de l'Ebre. És més, augura que el líder de Podemos "no renunciarà a la governabilitat per Catalunya, la línia vermella s'ha convertit en ambre".

"En del debat vam veure a tres senyors de dretes (PP, PSOE i C's)  i a un d'esquerres (Podemos) i el problema que va tenir el d'esquerres és que no pot", ha exposat. Per tot plegat, demana a En Comú Podem que se sumin al camí per la República catalana. "Que ens ajudin perquè nosaltres sí que podem", ha exclamat. 

ERC busca de nou el cos a cos amb En Comú Podem, afirmant que, mentre votar-los a ells és votar propostes que no prosperaran al Congrés, votar a ERC és apostar per la República catalana on aquestes propostes d'esquerres sí prosperaran.

"A la bona gent de En Comú Podem: ja existeix el país que imaginen amb un PP residual, un PSOE en minoria, sense monarquia i sense un Tribunal Constitucional indecent: Es diu Catalunya i són benvinguts", proclamava també el candidat republicà a les portes de la facultat d'econòmiques de la Universitat de Barcelona (UB).