Esquerra Republicana no participarà en la tercera ronda de consultes del Rei per tal de buscar un candidat a la presidència del Govern espanyol. Els republicans tampoc van participar de les altres dues rondes perquè Felip VI no va rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui li havia de comunicar en el seu moment la investidura de Carles Puigdemont.

De fet, el diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha tornat a carregar avui contra el monarca per aquesta qüestió. En la tertúlia sobre actualitat política d'Els Matins a TV3, Tardà ha assegurat que no van a la ronda perquè "els Borbons són molt altius i incapaços de rectificar", atès que, segons els republicans, va "menysprear" el Parlament de Catalunya. 

A través de Twitter, també el diputat republicà, Gabriel Rufián, ha ratificat aquest mateix missatge. 

Investidura

El diputat Joan Tardà també ha parlat de les seves impressions respecte a la situació a Madrid. "Quan parlo amb els diputats socialistes, estan esborronats d'anar a unes eleccions", ha assegurat. En aquest sentit, ha explicat que hi ha hagut reunions "de cinc minuts, en què després deixaven passar una estona perquè no semblés que no hi havia diàleg".  

En aquest sentit, el republicà s'ha mostrat decebut amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè li va dir "que no reconeixerà Catalunya com a nació", ja que això suposaria "reconèixer el dret a decidir". De fet, Tardà opina que Sánchez ha tingut en les seves mans fer un govern progressista amb polítiques socials i fins i tot, la possibilitat d'autoritzar un referèndum.

Tot i això, Tardà ha advertit que "d'aquí a pocs mesos En Comú Podem haurà de reconèixer que el referèndum pactat és impossible".

Per tot plegat, els republicans insisteixen que ara mateix tot depèn del Govern català i de la sobirania del Parlament. "L'important ara és que Puigdemont i Junqueras no ens fallin", ha clamat el diputat.