El grup parlamentari d'ERC ha presentat una resolució al debat de política general del Parlament, que proposa una investigació separada del rol que van tenir les institucions de l'Estat "en l'encobriment dels presumptes delictes de Joan Carles I". El text remarca que són "especialment greus" les indicacions que els serveis secrets de l'Estat "van ser emprats per encobrir aquestes activitats" en comptes de perseguir-les.

Segons el text, cal una investigació exhaustiva de "la utilització discrecional dels recursos de l’Estat a l’hora de garantir la opacitat dels presumptes negocis il·legals de Joan Carles de Borbó, així com la participació i col·laboració dels cossos i forces de seguretat de l’Estat en la seva fugida de la Justícia suïssa i posterior vida com a pròfug". 

La resolució expressa també la preocupació "davant els nous informes i declaracions revelades en la investigació de l’anomenada Operació Kitchen, que afecta a òrgans superiors i antics directius de l’Administració General de l’Estat, per crear un operatiu parapolicial, en xarxa amb mitjans de comunicació i empreses, que actuava al marge de la llei per neutralitzar diferents amenaces polítiques al govern espanyol".

 

Denuncia en aquest sentit, "la inacció del Govern de l’Estat pel que fa a les escoltes il·legals al president del Parlament, Roger Torrent, i altres diputats i diputades d’aquesta cambra en aquesta legislatura o en anteriors, així com a diferents activistes i membres de la societat civil". "Una inhibició davant d’uns fets provats d’aquesta gravetat que en un Estat que es vol democràtic comportaria, com a mínim, la dimissió del ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. I condemna la persecució cap al president Puigdemont i el seu entorn exemplificat amb les escoltes i seguiments que s’han fet públics darrerament", afegeix. 

En una segona resolució, ERC proposa el dret a l'autodeterminació i l'amnistia, i que "la construcció de la República catalana és la millor manera de garantir la igualtat d'oportunitats", i reclama "una àmplia majoria que abanderi la via del diàleg i la negociació".