Els republicans avisen que l’escenari del juliol, quan es van abstenir a la investidura de Pedro Sánchez, és "diferent" a l'actual, després de la sentència i de la duresa empleada pel líder socialista durant la campanya electoral contra l'independentisme. Per això, malgrat el preacord entre PSOE i Podemos de cara a la investidura, els republicans fan valdre els seus vots i asseguren que "ara mateix la posició és 'no'". Així ho ha defensat la portaveu del partit, Marta Vilalta, en declaracions als mitjans des del Parlament, on ha avisat als dos líders espanyols que "si volen alguna cosa, cal seure i parlar".

Al partit liderat per Oriol Junqueras no ha agradat el punt sobre Catalunya signat entre Sánchez i Iglesias en el que es parlar de "diàleg dins la Constitució" i de "garantir la convivència", i exigeixen que es reconegui que hi ha un "problema polític" i que cal una "solució democràtica", una posició semblant a la que es va acordar entre els dos governs el passat desembre en una reunió a Pedralbes.

Els republicans defensen que segueixen disposats al "diàleg" i que no són ells els que s'han aixecat de la taula de negociació, però avisen que calen moviments per donar-los els seus vots a la investidura. En aquest sentit, Vilalta ha avisat que "la pilota està sobre la teulada" de PSOE i Podemos i els ha emplaçat a "moure's", en unes declaracions en les que també ha volgut recordar que en l'anterior investidura del juliol ja van advertir que l'escenari post-sentència els seria "més complicat".

La portaveu d'ERC també ha negat "tenir constància" que PSOE i Podemos hagin provat de posar-se en contacte amb ells i tampoc de què la negociació estigués en aquest punt de maduració. A més, es mostren sorpresos que aquest preacord hagi arribat tant poques hores des de les eleccions, després de mesos i mesos de bloqueig, i ha titllat les eleccions d'"innecessàries" i "oportunistes", lamentant també que només hagin contribuït a l'augment de l'extremadreta.