El PSOE i Unides Podemos han arribat aquest dimarts a un acord de govern de coalició. A continuació podeu trobar el document amb què han segellat aquest acord, el qual consta de deu punts.

acord psoe podem

El text de l'acord és el següent:

"El PSOE i Unides Podemos hem assolit un preacord per conformar un Govern progressista de coalició que situï a Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa, tal com els ciutadans han decidit a les urnes.

Ambdues formacions comparteixen la importància d'assumir el compromís en defensa de la llibertat, la tolerància i el respecte als valors democràtics com a guia de l'acció de govern d'acord amb el que representa la millor tradició europea.

Els detalls de l'acord es faran públics en els propers dies. Actualment, estem avançant conjuntament en una negociació encaminada a completar l'estructura i funcionament del nou govern que es regirà pels principis de cohesió, lleialtat i solidaritat governamental, així com pel d'idoneïtat en l'acompliment de les funcions.

Els eixos prioritaris d'actuació del govern progressista de coalició se centraran a donar resposta als principals reptes que té davant de si la societat espanyola en el seu conjunt:

  1. Consolidar el creixement i la creació d'ocupació. Combatre la precarietat del mercat laboral i garantir feina digne, estable i de qualitat.
  2. Treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció. Protegir els serveis públics, especialment l'educació – incloent l'impuls a les escoles infantils de zero a tres anys-, la sanitat pública i l'atenció a la dependència. Blindatge de les pensions dels nostres majors: assegurar la sostenibilitat del sistema públic de pensions i la seva revalorització conforme al cost de la vida. L'habitatge com a dret i no com a mera mercaderia. Apostar per la ciència com a motor d'innovació econòmica i dignificar les condicions de treball del sector. Recuperar talent emigrat. Controlar l'extensió de les cases d'apostes.
  3. Lluita contra el canvi climàtic: la transició ecològica justa, la protecció de la nostra biodiversitat i la garantia d'un tracte digne als animals.
  4. Enfortir a les petites i mitjanes empreses i als/as autònoms/as. Impulsar la reindustrialització i el sector primari. Facilitar des de l'Administració les bases per a la creació de riquesa, benestar i ocupació, així com l'impuls digital.
  5. Aprovació de nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a una mort digna, a l'eutanàsia, la salvaguarda de la diversitat i assegurar Espanya com a país de memòria i dignitat.
  6. Assegurar la cultura com a dret i combatre la precarietat al sector. Fomentar l'esport com a garantia de salut, integració i qualitat de vida.
  7. Polítiques feministes: garantir la seguretat, la independència i la llibertat de les dones a través de la lluita decidida contra la violència masclista, la igualtat retributiva, l'establiment de permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles, el final del tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i l'elaboració d'una Llei d'igualtat laboral.
  8. Revertir la despoblació: suport decidit a l'anomanada Espanya buida.
  9. Garantir la convivència a Catalunya: el Govern d'Espanya tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política. Amb aquesta finalitat, es fomentarà el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d'entesa i trobada, sempre dins de la Constitució. També s'enfortirà l'Estat de les autonomies per assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència. Garantirem la igualtat entre tots els espanyols.
  10. Justícia fiscal i equilibri pressupostari. L'avaluació i el control de la despesa pública és essencial per al sosteniment d'un Estat del benestar sòlid i durador. El Govern impulsarà polítiques socials i nous drets conforme als acords de responsabilitat fiscal d'Espanya amb Europa, gràcies a una reforma justa i progressiva que ens acosti a Europa i en la qual s'eliminin privilegis fiscals."
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat